Devlet patronu koruyor

İSMAİL ARI

Özbey Grup’a bağlı Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmesi’nde çalışan madenciler, haklarını alabilmek için 17 gündür maden sahasındaki bekleyişlerini sürdürüyor. Yedi ay boyunca maaşları ödenmeyen ve ardından da tazminatsız olarak işten atılan madenciler, birikmiş maaşlarını aldıklarını, ancak tazminatlarının hâlâ ödenmediğini söyledi. Tüm haklarını alana kadar maden sahasını terk etmeyeceklerini duyuran madenciler, “Gittiğimiz her kapı yüzümüze kapatıldı. Devlet zengini savunuyor ve bizim sesimizi duymuyorlar” dedi.

Maden işçisi Zafer Saraç, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Birikmiş maaşlarımız aylar sonra yatırıldı ama patron hakkımızı istediğimiz için bizi işten çıkardı ve uzun yıllar çalışmamızın, emeğimizin karşılığı olan tazminatlarımızı ödemedi. Arkadaşlarla aldığımız karar doğrultusunda birikmiş izin paralarımız da dâhil olmak üzere tüm hakkımızı alan kadar maden sahasını terk etmiyoruz.”

Birçok kamu kurumunu aramalarına rağmen muhatap bulamadıklarını vurgulayan Saraç, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı aradık. ‘Bu maden ocağı kapatılmasına rağmen kaçak kömür çıkarıldı, gelin inceleyin, müfettiş yollayın’ dedik. Bizim burada olmamızın bir başka nedeni de hakkımızı vermeyen patronun kaçak kömür çıkarmasını engellemek. Ancak kimse bizi umursamadı. Herkes bu şirketi ve sahiplerini koruyor. Devlet günlerdir patronu koruyor. Karaman Valisi’yle görüştük ve şirket yöneticilerinin valinin de telefonuna çıkmadığı söylendi” diye konuştu.

MADEN SAHALARINI KURTARIN

Ermenek maden katliamından sonra çok sayıda maden ocağının kapatıldığını hatırlatan Saraç, “Maden sahalarının büyük çoğunluğu bizim patronun elinde, o da zaten madencilerin hakkını vermiyor. Yetkililerden talebimiz maden sahalarının kurtarılması ve Ermenek'in işsizlik nedeniyle göç vermesinin önlenmesidir” ifadelerini kullandı.