Koruma kararlarına rağmen kadınlar öldürülüyor. Son olarak Salihli’de hakkında koruma kararı aldırdığı ve tehditleri nedeniyle Salihli’den Alaşehir’e taşınmak zorunda kalan Semiha Peker, Yalçın Kocataş tarafından öldürüldü. Ege Bölgesi’nde de artan kadın cinayetleri endişe yaratıyor.

Devlet sadece izliyor, erkekler öldürüyor: Kadın cinayetlerini durdurun

Berkay SAĞOL

Türkiye’nin her yerinde kadınlar şikâyetçi oluyor, önleyici koruma kararı çıkartıyor ama maalesef öldürülüyorlar. Failler ise iyi hal indiriminden faydalanmaya devam ediyor. Gerekli önlemler alınsa, korunma kararları uygulansa ve İstanbul Sözleşmesi etkin bir biçimde uygulansa, bu cinayetlerin hepsi önlenebilirdi.

Manisa'nın Salihli ilçesinde işe gitmek için servis beklediği sırada hakkında önleyici koruma kararı aldırmasına rağmen öldürülen Semiha Peker cinayeti, “Artık yeter” dedirtti. 33 yaşındaki 1 çocuk annesi Semiha Peker, Yalçın Kocataş tarafından Salihli’de öldürüldü. Turgutlu'da bir fabrikada çalışan Peker, Kocataş tarafından katledilmesinin ardından yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Katil Kocataş olayın ardından Kula’da yakalandı. Kocataş’ın sorgusunda pişman olmadığını söylediği öğrenildi.

kadin-cinayetlerini-durdurun-848878-1.

Peker’in 5 aydır beraber yaşadığı kuzeni Ümmü Candan, BirGün’e yaptığı açıklamada, kuzeninin güvenliği için 5 ay önce Salihli’den Alaşehir’e taşındıklarını söyledi. Candan, “Kuzenim ayrılmak istediğini şahsa söylediğinde, bu kişi kuzenimin ve kızının oturduğu evi yaktı. Bu 5 aylık süre boyunca da sürekli olarak hem telefondan taciz etti, hem de sürekli fiziken takip etti. Evi yaktığı için hakkında soruşturma açıldı, bir de üzerine kuzenim şikâyetçi oldu. Bunların hepsinin kayıtları var. Tüm bunlara rağmen yalnızca 1 aylık bir önleyici koruma kararı çıkartıldı. Hatta ben o zamanda bu kararın neden daha uzun süreli olmadığını sorgulamıştım. Benim asıl anlamadığım neden bu kadar geç ve neden bu kadar caydırıcılığı az olan cezalar veriliyor. Uzaklaştırma verildi ama sadece adı uzaklaştırma. Sevgili oldukları süre içinde de kuzenimi canından bezdirdi. Şimdi de yakalandığında ‘Pişman değilim’ demiş. Artık söyleyecek bir şey bulamıyorum. Hukuki süreç başlıyor. Davanın sonuna kadar takipçisiyiz. Hiçbir zaman geri adım atmayacağız ve en ağır cezayı alması için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

EGE’DE KADIN CİNAYETLERİ KORKUTUYOR

kadin-cinayetlerini-durdurun-848879-1.Geçtiğimiz ocak ayında Denizli’de Pamukkale Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Aleyna Yurtkölesi öldürüldü. Fail Shayan Kheyrian, polisteki ifadesinde Yurtkölesi'nin eski sevgilisi olduğunu, bir süre önce ayrıldıklarını, barışmak için eve gittiğini ve Yurtkölesi’nin barışmak istemediği için öldürdüğünü itiraf etti. Kheyrian, tutuklandıktan sonra cezaevinde intihar etti.

kadin-cinayetlerini-durdurun-848885-1.

İzmir Dikili’de Kasım ayında Alper Gül, boşandığı Çilem Kılıç’ı tabanca ile vurarak katletti. Olayın ardından genç kadının annesi ile komşusunu da yaralayan Gül, intihar etti. Gül, cinayetten önce sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, “Sen kimle dans ettiğini bilmiyorsun. Beni de zerre kadar tanımamışsın. Böyle devam et seni şeytan. Bakalım ne olacak” dedi. Kılıç’ın öldürülmesinden 3 ay önce Gül hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi.

kadin-cinayetlerini-durdurun-848883-1.Aydın'ın Didim ilçesinde emekli hemşire Hatice Tusu'nun kaybolmasının ardından çocukları ve kadınlar sosyal medyada çağrıda bulundu. Kendisinden haber alınamayan Hatice Tusu’nun cansız bedenine 4 gün sonra ulaşıldı. Tusu’nun fail Suat Aksoy hakkında koruma ve uzaklaştırma talebi aldığı ortaya çıkarken, cinayetin göz göre işlendiği belirtildi.


kadin-cinayetlerini-durdurun-848884-1.Muğla’nın Menteşe ilçesinde Cemal Metin Avcı isimli erkek tarafından Karabağlar Yaylasındaki bağ evinde katledilen Pınar Gültekin cinayetinin 3’üncü duruşması görüldü. Sanıklardan Mertcan Avcı yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak tahliye edildi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan'a ertelendi.

Muğla’da, 24 yaşındaki Zeynep Şenpınar’ı darbettikten sonra göğsünden bıçaklayarak öldüren Boksör Selim Ahmet Kemaloğlu’nun tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşması Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava sanığın Adli Tıp Kurumundan “ceza ehliyeti raporunun” gelmemesi nedeniyle 20 Nisan'a ertelendi.

Manisa’nın Salihli ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki Ceren Kultaş, fail Şükrü Şimşek tarafından pompalı tüfekle vuruldu. Kultaş hayatını kaybederken, olayın ardından kaçan Şimşek saklandığı boş fabrikada yakalandı. Şimşek ifadesinde, başkasına benzettiği için Kultaş'ı yanlışlıkla öldürdüğünü söyledi.