Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri Luca Visentini, Avrupa Konseyi’ne seslendi: Uzun görüşmeler can kayıplarına ve insanların işlerini kaybetmesine mal oluyor.

‘Devlet uzun uzun görüşürken emekçiler işlerini kaybediyor’

Dış Haberler Servisi

Avrupa Konseyi toplantısı öncesi konuşan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini, AB’nin koronavirüsün vurduğu emekçi, işletme ve kamu hizmetlerine yardımcı olmak adına hiç zaman kaybetmeden ve herhangi bir şarta bağlı olmaksızın adım atması gerektiğini söyledi.

Krizin başladığından beri geçici ve kalıcı olarak 40 milyonun üzerinde emekçinin işsiz kaldığını belirten Visentini, “Her hafta kaybedilen milyonlarca iş ve giderek ağır yük altına giren kamu hizmetleri ortadayken, AB liderlerinin ön cepheye mümkün olduğunca kısa süre içerisinde destek sağlama sorumluluğu vardır – uzun görüşmeler can kayıplarına ve insanların işlerini kaybetmesine mal oluyor” şeklinde konuştu.

Visentini, Angela Merkel’in sözlerine atıfta bulunarak, “Bu salgın hiçbir üye devletin kusuru değildir. Bu nedenle dayanışma, salgının en çok yaraladığı ülkelere kemer sıkma politikalarıyla bir ikinci kez bedel ödeten şartlarda gelemez” şeklinde konuştu.

‘DİREKT FİNANSAL DESTEK SAĞLANMALI’

Konuşmasında tüm AB üyesi ülkelerin ortak çıkarlar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Visentini, kriz sonrası adil ve yeşil ekonomik iyileşmeyi finanse etmek için yıllık mali çerçevenin (MFF) GSMH’nin % 2’sine çıkarılması ve işsizlik desteği için gerekli güvencelerin verilmesi gerektiğini belirtti. Visentini, ihtiyacı olan ülke, emekçi ve firmalara en az 1 trilyon avro direkt finansal destek öngören olağanüstü bir iyileşme planının gerektiğini de sözlerine ekledi.

ETUC aynı zamanda Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği başkanlarına sosyal diyalog, toplu pazarlık, işçilerin katılımı, iş sağlığı ve sağlık standartları konusunda somut talepler içeren bir mektup gönderdi.