3,1 milyon liraya onarılan ve Cumhurbaşkanlığı forsu asılan Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi yıkılmayacak. Bakan Turhan, İstanbul Havalimanı’nın tamamen açılmasından sonra Atatürk Havalimanı’nın devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ve VIP/CIP uçuşları için kullanılabileceğini bildirdi

Devlete ve VIP’e özel havalimanı

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

İstanbul Havalimanı’nın kullanılmaya başlanması Atatürk Havalimanı’nın sonunu getirmeyecek. Havalimanı devlet uçuşları ile VIP (çok önemli kişi) ile CIP (ticari önemli kişi) uçuşlarının yapıldığı özel havalimanı olacak.

Maliyeti, yapım projesi, iş kazaları ile tartışılan, açılış tarihi sürekli ertelendikten sonra 29 Ekim günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “İlk fazı” açılan İstanbul Havalimanı tamamen kullanılmaya başlandıktan sonra “Atatürk Havalimanı ne olacak?” sorusuna yanıt Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’dan geldi. Kapatılması beklenen ve bir bölümünün Millet Bahçesi yapılacağı açıklanan havalimanındaki Devlet Konukevi’nin geçtiğimiz aylarda tadilata girmesi ve Eylül ayında Cumhurbaşkanlığı forsları takılarak yeniden kullanılmaya başlanması ile gündeme gelen soruları CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Bakan Turhan’a sordu.

Taahhüt verilmişti
Turhan, Yap-İşlet-Devret modeli ile özel sektöre yaptırılan İstanbul Yeni Havalimanı’nın Uygulama Sözleşmesi doğrultusunda Avrupa yakasında tarifeli ve tarifesiz iç ve dış hat ticari yolcu taşımacılığına yönelik seferlere açık tek havalimanı olacağının taahhüdünün verildiğini anımsattı. Bakan Turhan, ancak genel havacılık, bakım onarım, kargo ve devlet uçakları ile yapılan uçuşlar ile özel VIP/CIP uçuşlarının Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
İstanbul Havalimanı’nın açılış töreninden kısa süre önce Devlet Konukevi’nin tadilata girmesi ile ilgili sorular üzerine de Bakan Turhan, binanın yıkımı ile ilgili bir karar olmadığını belirtti. Turhan, Devlet Konukevi’nin Türkiye’ye resmi ziyaretlerde bulunan yabancı temsilci, heyet ve devlet büyüklerinin konukladığı ve ağırlandığı. Dışişleri Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının önemli toplantılarının gerçekleştirildiği, temsil, ağırlama ve tanıtma yönünden gerekli bir tesis olduğunu belirtti. Bakan Turhan’ın verdiği bilgiye göre, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü 2018 yılı yatırım programında yer alan iş için 3 milyon 190 bin lira harcandı. Devlet Konukevi’nin tadilatını, Tepe İnşaat’ın TAV Havalimanları Holding’de birlikte hissedar olduğu Sera Yapı Endüstrisi ve Ticaret isimli şirket yaptı.