Doğa Koleji’ndeki 8 bin öğretmen ve çalışanın maaşları aylardır ödenmiyor, pek çok kampüste, yatırılmayan elektrik, su, telefon faturaları nedeniyle hizmetlerde de kesintiler oluyor. Öğretmenler, kurum sahiplerinin velilerden peşin aldığı ücretlerin diğer iş kolu, inşaata yatırıldığını ileri sürüp, “Burada eğitim değil, ticaret var” diyor.

EĞİTİM ÖDENEĞİ GASP EDİLDİ

Kurum, geçen yıl devlet tarafından, her eğitim dönemi başında öğretmenlere verilen “Eğitim Ödeneği”ne de el koyarak, Ocak ayına kadar öğretmenlerin hesabına yatırmadı, faizinden yararlandı. Kolejlerinin, Türkiye genelinde çoğunluğu İstanbul Ataşehir’deki genel müdürlüğe bağlı toplam 124 kampüsü var. Kampüslerin bazıları “franchising” (imtiyaz) sistemi ile yönetiliyor. İstanbul’daki tüm kampüsler ise bu sistemin dışında.

EĞİTİMDEN ALIP INŞAATA VERİYOR

Doğa koleji, 2016’da, kurucusunun Ömer Saçaklıoğlu olduğu Metal Yapı ve Konut şirketince satın alındı. Kurum, halen “Asist Eğitim Kurumları A.Ş. bünyesinde yer alıyor. Genel Müdürlüğünü Ali Rıza Lüle’nin yaptığı okullarda bu tarihten itibaren niteliği düşen eğitim, fabrikasyon mantıkla yürütüldü, ticari bir kimlik kazandı. Kampüslerin başarısının, kayıt oranları üzerinden ölçüldüğü döneme girildi.

Maaş ödemeleri, 12 ay üzerinden yapılan sözleşmelerde de belirtildiği üzere, her ayın 5'i ile 10'u arasıdaydı. Fakat 2018-2019 eğitim-öğretim dönemine sarkmaya başladı, uygulama rutine döndü. Ama yönetim, sözleşme yenileme döneminde elindeki öğretmenleri kaçırmamak ve velilere kadar giden sorunla itibar kaybetmemek için maşları zamanında ödedi. Böylece hukuki yollara başvurmaya hazırlanan emekçilerin önünü de kesti.

MAAŞ YOK

Ancak okulların tatile girmesiyle, yaz dönemi maaş ödemelerini adeta rafa kaldırdı. Şimdi çalışanların hiçbiri Mayıs sonundan beri maaş alamıyor. Öğretmenlerin başka hakları da adeta gasp edildi. Her eğitim dönemi başında onlara verilen “Eğitim Ödeneği”ne kurumca el konuldu, aylarca yatırılmadı.

Kurumda, dönem sonunda öğretmen sayısında da ciddi bir azalmaya gidildi. Pek çok branştaki öğretmen, norm fazlasına düştü. Buna bağlı olarak, kampüslerde öğrenci kaybı da yaşandı. Norm fazlası öğretmenler başka herhangi bir kampüse yerleştirilmedi. Öğretmenler “Şimdi de kurum, bizi tazminatsız olarak işten çıkarmanın yollarını aramaya koyuldu” diyor. Yönetim soruları cevapsız bırakıyor. Kurumsal iletişim müdürü, öğretmenlerle temastan kaçınıyor.

Maaş ödemelerinin yanı sıra pek çok kampüste, elektrik, su, telefon faturaları da yatırılmadı, işten atılan öğretmenlerle eğitim seviyesi düştü ama Doğa Koleji, Giresun gibi illerde açacağı yeni kampüslerinin boy boy reklamını yapmaya devam ediyor. Öğretmenler, kıdem tazminatları ve yaygın işsizlik nedeni ile kolektif bir tepki geliştiremediklerini söyleyerek, “Aileler etkileniyor 10 binlerce kişi büyük mağduriyet yaşıyor” diyor. Bununla birlikte, Mersin Doğa Koleji gibi az sayıdaki “franchising” sistemi ile yürütülen kampüste hiçbir problem yaşanmadığını ve bu bağımsız kurumlarda maaşların zamanında ödendiğini de ekleyelim.

Türkiye’de gün geçtikçe gericileşen eğitim nedeniyle çare arayan veliler, bu kez de adeta çocukları öğrenci değil, müşteri olarak gören zihniyetin eline teslim etmek zorunda kalıyor. Doğa Koleji eğitimden çok ticarete yönelen kurumlara ilişkin bir emsal. Yaşanan problemler eğitim kalitesini de düşürüyor.

Öğrencilere yıllık ödenen ücretlerde bir standart yok. Kurumda pazarlık sistemine dayalı olarak, bir ortaokul öğrencisi için yıllık, 30 ila 40 bin arasında ücret talep ediliyor. Velilerden ödemeler, hesaplarından ya da kredi kartlarından “tek çekim” olarak yapılıyor. Paranın bir diğer iş kolu olan inşaata yatırıldığı veliler tarafından da dile getiriliyor. Geçen yıllarda bazı öğrencileri burslu okutan Doğa Koleji, bunu da ya tamamen kesti ya da yarıya indirdi. Veliler başlamasına sayılı günler kalan yeni eğitim döneminde, 70 bin civarında çocuğun açıkta kalacağına yönelik kaygılar da taşıyor.