Osman Kaan Girit’in yazdığı ‘Escobar Funeral’ oyunun yönetmeni Onur Erbilen sahne ücretleri için “Maliyetler günden güne artıyor ancak devlete ait salonların tahsis ücretleri bu kadar yüksek olmamalı” diyor.

Devletin sahneleri bile ateş pahası

Umut SERDAROĞLU

Orijinal senaryosu ve özgün oyunculuğuyla tiyatroseverlerden tam not olan Escobar Funeral seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Osman Kaan Girit’in kaleme aldığı oyun, Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın arafta yakın çevresiyle yüzleşmesini konu alıyor.

Escobar Funeral’ın oyuncu kadrosunda ise Uğraş Atay ve Gizem Topal oyunculuk performanslarıyla seyirciyi adeta koltuğa çivilemeyi başarıyor. Oyunun yönetmenliğini ise Köprüden Önce Son Çıkış, Anna Karenina, Hotel Erciyes Palas ve Kör Baykuş gibi adından sıkça söz ettiren oyunlara imza atmış Onur Erbilen üstleniyor. Oyunun yönetmeni Onur Erbilen ile Escobar Funeral üzerine konuştuk.

>> Öncelikle Pablo Escobar’ın yakın çevresini sahneleme fikri nasıl ortaya çıktı? Özel bir nedeniniz var mıydı Escobar Funeral’ı ortaya çıkartırken?

Yönetmem için teklif edildiğinde metin beni heyecanlandırmadı. Escobar üzerine yapılan dizi ve filmler adeta onun yaşamı üzerine güzelleme niteliğinde, ekranın mesajdan çok reyting kaygısı olduğu için Escobar yeryüzü cennetini kurmuş bir kahraman olarak lanse edildi. Ama tiyatro farklı…

Tiyatro korkutmalı, katarsis yaşatmalı ki seyircide bir arınma, ahlaksal bir bilinçlenme yaratsın. Yazardan metni istediğim gibi devşirebileceğim onayını alınca, yönetmeyi kabul ettim. Provalarda yazarımız Osman Kaan Girit, benim sahneleme isteğim doğrultusunda metni yeniden yazdı. Bu süreçte oyunun ismi dâhil birçok şey değişti. Metinde mekân Escobar’ın son zamanlarında saklandığı evken, ben onu mezar odası yaptım. Artık yaşayan bir Escobar değil, ölmüş, toprak olmaya direnen bir Escobar olacaktı. Araf fikri bize reji ve atmosfer yaratma bakımından uçsuz bucaksız bir kapı araladığı gibi, vermek istediğim mesajlar için de zemin hazırladı. Tabii böyle bir atmosferi yaratmak için üzerinde çok düşünülmüş dekor ve ışık tasarımına ihtiyaç duyacağımız aşikârdı, yoksa bütün fikirler metin üzerinde kalır.

>> Uğraş Atay’ın oyun başından sonuna kadar olan performansı takdire şayandı. Yine Gizem Topal’ın oynadığı karakteri çok başarılı bir şekilde seyirciyle buluşturduğunu söyleyebilirim. Ancak bu kadar yoğun ve uzun tiratların olduğu bir oyunun provası zorlu geçmiştir diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

Prova sürecimiz oldukça uzun ve zorlu geçti. Uğraş Atay’ın inancı, özverisi, emekleri olmasaydı istediğimiz kadar metni elden geçirelim, istediğimiz kadar dekor ışık yapıp atmosfer yaratalım yine de Escobar Funeral olmazdı. Ben oyuncuya inanan, oyuncudan beklentisi yüksek olan bir yönetmenim. Fazla dekor ve aksesuar kullanmam, sahnede oyuncuya performansı için alan açarım ve oyuncudan alanın her bir noktasını kullanmasını beklerim. Şanslıyım ki Uğraş Atay ve Gizem Topal’la aynı ufuk çizgisine bakmayı başardık.

devletin-sahneleri-bile-ates-pahasi-1000788-1.

ÖNYARGIYLA GELİYORLAR

>> Peki Escobar Funeral sahnelenmeden önce oyunun tiratlar üzerinden kurulması sizde seyirci sıkılacak korkusu yarattı mı? Bu denli bir başarı ve olum-lu dönüş bekliyor muydunuz?

İzleyici bu tür oyunlara ‘tek kişilik oyunlar sıkıcı olur’ önyargısıyla geliyor. Ve haksız da değiller, o kadar özensiz ve acele yapılan tek kişilik oyunlar var ki son yıllarda, oyunun başından itibaren seyircinin sıkılıp telefonuyla uğraşmaya başladığını ya da yarıda çıktığını çok fazla görür olduk. Böyle bir olayla karşılaşmamak için perde açıldığı andan kapanana kadar seyirciyi şaşırtacak, ilgisini diri tutacak bir oyun olmasına çaba gösterdik.

>> Son olarak krizle boğuştuğumuz şu günlerde sahne ücretlerindeki fiyat artışları sizi zorluyor mu?

Her şeye rağmen direnmeye, mesleğimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Maliyetler günden güne de artıyor. Özel salon işletmecilerine sözüm yok, giderleri çok yüksek olduğu için bunu tahsislere de yansıtmak zorundalar ama devlete ait salonların tahsis ücretleri bu kadar yüksek olmamalı.

OYUN TARİHLERİ

• 13 Nisan Çarşamba: Cevahir Sahnesi 20.30

• 17 Nisan Pazar: Watergarden Performans Merkezi 20.30

• 29 Nisan Cuma: Cevahir Sahnesi 20.30