RTA Laboratuvar isimli şirketten hisse aldıktan sonra şirketin manipülasyon yaparak yatırımcılarını zarar ettirdiğini iddia eden yatırımcılar, şirketin genel müdürlük binası önünde basın açıklaması yaptı. Hisseleri mart ayından mayıs ayına kadar hızlı yükselen ardından da düşüş gösteren şirketten, Devlet Malzeme Ofisi test kiti satın almıştı.

Devletin test kiti satın aldığı şirket, borsada hile yaptığı iddiasıyla protesto edildi

Borsa İstanbul’da işlem gören RTA Laboratuvarın yatırımcıları, hisseler üzerinde manipülasyon yapılarak hisse sahiplerinin mağdur edildiği iddiası ile şirket binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Yatırımcılar, bu açıklama öncesi de sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda, Borsa İstanbul’da mart ayı başında 1.62 TL’den işlem gören RTA Laboratuvar hisselerinin iki ayda 48 TL’nin üzerine çıkıp ardından mayıs ayı sonunda hızlı düşmesi sonucu mağdur olduklarını ifade ettiler.

Eylemde yapan yatırımcılar adına konuşan Murat Tekin, şunları söyledi:

‘BÜTÜN BİRİKİMİMİ YATIRDIM’

“Düşünün yüzde 74’ü bize ait olan bir firmada ortaklarından bilgiler saklanasın ve bu bilgileri kendi ceplerini doldurmak için kullanılsın. Düşünün 1 milyon satış yapan firma satış yaptığı gün borsada değer kaybetsin. Hiçbir yatırımcı, satış yaptığı halde zarar eden şirketlere yatırım yapmak istemez. Firmanın ürettiği kitlerin Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) satışı gündemdedir. Alınan siparişlerin ve kararların zamanında Kamuyu Aydınlatma Platformu'a ve bize bildirilmemesi nedeniyle bu sorunlar ortaya çıkmıştır. Mağduriyetimizi gidermek için burada toplandık. Yurt dışında 4 yıl çalıştım. Bütün birikimimi dolarımı, euromu bozdurup bu firmaya yatırım yaptım. 30 Nisan’daki KAP’ta (KAP açıklamasında) 500 bin artı 1 milyon 500 yurtdışı siparişi alındığı bildirilmişti. Bu siparişin akıbeti ne oldu?”

ANKA’nın aktardığına göre eylem yapan yatırımcıların şirket yönetimi ile görüşme talebi ise reddedildi. Bu bilgiyi eylemcilere güvenlik görevlileri iletti.

HİSSE YÜZDE 2 BİN 896 DEĞERLENMİŞTİ

Koronavirüs tanı kiti üretmesi nedeniyle gelir beklentisi artan ve 2020 3 aylık bilançosunda da karını 2 milyon TL’den 10.7 milyon TL’ye çıkaran şirketin hisseleri yüzde 2 bin 896 gibi olağanüstü bir artış kaydetmişti.

10 Mayıs'ta 38.76 TL olan RTA Laboratuvarları hissesi 31 Mayıs tarihinde 18 TL’ye geriledi. Şirket hisseleri üç ayda 60 TL’nin üzerine çıktı. Bugün ise 35 TL bandından işlem gören hisse, dört ay gibi bir sürede yüzde 42 değer kaybetti. Yatırımcılar 3 aylık bilançosunda kar açıklayan şirketteki fiyat düşüşünü şirket yönetiminin hisse üzerindeki işlemlerine bağlayarak mağdur olduğunu söylüyor.

KAP’A AÇIKLAMA GEÇTİ

RTA Laboratuvaları, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) 500 bin adet tanı kiti teslimi ile 2 milyon 500 bin adet teslimat yaptığını açıkladı. RTA Laboratuvaları'ndan KAP'a yapılan açıklama şu şekilde:

“Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO) ile SARS- Cov-2(2019-nCov)RT-qPCR tanı kitinin temini hususunda akdedilen Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması kapsamında, 02.11.2020 tarihinde verilen 500.000 adet ürün siparişinin teslimatı bugün itibarıyla tamamlanmıştır. Söz konusu anlaşma kapsamında teslimi gerçekleşen tanı kiti sayısı toplam 2.500.000'e ulaşmıştır.”