Devletin Zafer’i kurtarma derdi

HABER MERKEZİ

Ülkenin en büyük dördüncü havalimanı olması özelliğini taşıyan ancak atıl kalan Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Zafer Havalimanı’nın daha çok kullanılması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden havayolu şirketlerine yazı yazıldığı iddia edildi. Hesaplanan yolcu sayısında yüzde 98,2’lik hata yapılan havalimanın yolcu sayısını artırmaya yönelik girişimi İYİ Parti İBB Grup Sekreteri Ali Kıdık gündeme getirdi.

Kıdık, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) havayolu şirketlerine resmi yazı göndererek uçuşlarını Kütahya'da bulunan Zafer Bölgesel Havalimanı’ndan geçecek şekilde revize etmelerini istediğini gösteren bir belgeyi sosyal medya hesabından paylaştı.

Belgeyi "skandalın daniskası" diyerek paylaşan Kıdık, "Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü havayolu şirketlerine resmi yazı göndererek, eleştirilerin odağındaki Zafer Havalimanı’ndan uçmaları talimatını verdi. Resmî yazı ile verilen talimat, sözlü olarak da telefonla teyid edildi" dedi.

Kınık'ın paylaştığı ve SHGM Genel Müdürü Kemal Yüksek'ın adının bulunduğu belgede şu ifadeler kullanıldı: "Malumları olduğu üzere Genel Müdürlüğümüz sivil havacılık faaliyetlerinin kamu yararına, ekonomik ve sosyal gelişmelere uygun olarak düzenlenmesi ve gelişmesini sağlamak amacıyla politikalar uygulamak ve takip etmekle yükümlüdür. Bölgesel havalimanlarını güçlendirme politikası çerçevesinde bu niteliğe haiz meydanlardaki teknik imkânlar ve yolculara sunulan hizmetin niteliği dikkate alındığında bu havalimanlarına daha fazla uçuşun planlanması beklenmektedir. Yukarıda sayılan hususlar itibariyle havayolu işletmelerinin uçuş programlarını Zafer Havalimanını kullanması yönünde revize etmesi ve uçuş sayılarını artırması gerektiği değerlendirilmektedir"

Beklenen her 100 yolcudan 98’i gelmedi

Zafer Havalimanı’na, 2021’in ilk dört ayı için garanti edilen ortalama yaklaşık 440 bin yolcuya karşı sadece 61 yolcu uğradı. Alınan önlemler Havalimanı'nın yolcu sayısı Mayıs ayında sadece 641'e çıkarılabildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı verilere göre 2021’de Zafer Havalimanı'nı kullanan kişi sayısı 22 bin 936’da kaldı. Ancak garanti ödemesinin karşılanabilmesi için yıl sonuna kadar alandan 1 milyon 317 bin 733 yolcu uçması gerekiyordu. Yolcu kapasitesi için yapılan hesaplamadaki pay yüzde 98,2 oldu. Havalimanı işleten şirkete yolcu başına iç hatlarda 2 euro, dış hatlarda 10 euro ödeniyor. 50 milyon euroluk yatırım maliyeti olan işletmeci şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon euroluk garanti ödemesi yapmıştı.