BM’deki Türkiye hakkındaki insan hakları raporlarının görüşmesi sırasında Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin neden yasaklandığına yanıt veren Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Turistleri rahatsız ettikleri için” dedi!

Devletten Cumartesi Anneleri savunması: Eylemleri, ‘turistleri rahatsız ettikleri için’ yasaklanmış!

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, bugün Cenevre’de Türkiye’nin insan hakları karnesini inceledi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir yetkili 700’ncü haftadan beri Galatasaray Meydanı’nın neden Cumartesi Anneleri’ne neden yasaklandığını sordu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, yasaklama gerekçesini, “Turistleri rahatsız ettikleri için…” diye anlattı. Cumartesi Anneleri ise bu yanıtı tepki gösterdi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Türkiye’nin insan hakları karnesi, Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu tarafından detaylı bir şekilde incelendi. Çalışma grubu üyelerinden biri kaybolan çocuklarını aramak için her hafta Taksim’de eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin durumunu gündeme getirdi. Üye, Galatasaray Meydanı’nın annelere neden yasaklandığını sorunca Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, “Turistleri rahatsız ettikleri için” diye yanıt verdi. Kaymakçı, Cumartesi Anneleri’nin izin almadan eylem yaptıklarını da öne sürdü.

CUMARTESİ ANNELERİ’NDEN FOTOĞRAFLI TEPKİ

Cumartesi Anneleri ise Twitter hesabından ablukaya alınan Galatasaray meydanından bir fotoğraf paylaşarak Kaymakçı’ya tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri’inni açıklaması şöyle: “Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Turistik olduğu gerekçesiyle yasaklandı’ dediği alan burası. Yalnız Cumartesi Anneleri’ne değil vatandaşlara ve turistlere de kapatılan ‘turistik alan’ 76 haftadır polis ablukasında.”

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı ve Beyoğlu Kaymakamlığı yıllardır gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için 25 Ağustos 2018’de bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda oturmalarını yasakladı. 700’üncü haftada bir araya gelen annelerden çok sayıda kişi gözaltına alınırken çok sayıda kişi de biber gazından etkilendi. Cumartesi Anneleri bu tarihten beri polis kalkanları altında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Çukurluçeşme sokağında basın açıklamasını gerçekleştiriyor.