‘Devredilen 33 askeri hastanenin 6’sının iadesi mümkün olabilir’
Fotoğraf: ANKA

Haber Merkezi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, devredilen askeri hastanelerin yeniden Bakanlığı’na bağlanmasına yönelik açıklamasına ilişkin “Genelkurmay Başkanlığı’ndan devralınan 33 hastanenin ancak altısının bugün iadesi söz konusu olabilir” dedi.

Akar, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sağlık Bakanlığı'na devredilen askeri hastanelerin tekrar MSB'ye devredilmesi taleplerine ilişkin daha önce katıldığı bir TV yayınında "Bu konuda hem Cumhurbaşkanımızın çözüm oluşturulması için direktifleri var hem de Sağlık Bakanımızın olumlu yaklaşımları var. İnşallah onları da önümüzdeki günlerde yola koyacağız" demişti.

VASFINI YİTİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “İktidarımızda ilk bir hafta içinde askeri hastanelerin tamamı açılacak” açıklamasını yapmıştı. Anka'ya konuşan SES Ankara Şube Başkanı Yalçınkaya, Sağlık Bakanlığı’na devredilen 33 hastanenin yedi tanesinin müstakil kimlikli hastane olarak hizmet verdiğini, 26’sının ise kamu hastanelerinin ek binası olduğunu belirtti. Yalçınkaya hastanelerin durumu ve açılması planlanan hastanelerin yapısına dair şunları söyledi:

“Bugün askeri hastanelerin devri konuşuluyor ancak ortada hastane yok. 26 Ağustos 2016 tarihinde Genelkurmay’a bağlı sağlık tesisleri Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. Bu hastanelerin yeniden Genelkurmay’a devri konuşulurken; o askeri hastanelerin bugün aradan geçen 6 yıldan sonra hastane vasfını yitirdiğini söyleyebiliriz. Devir sonrası 33 hastanenin yedi tanesi müstakil kimlikli hastane, diğer 26 tanesi mevcut Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ek binası olarak kullanılmıştır. Genelkurmay Başkanlığı’ndan devralınan 33 hastanenin ancak altısının bugün geri iadesi söz konusu olabilir. Peki diğer 27 hastane ne durumda? Bir, Bakanlık o gün darbe sonrası devraldığı askeri hastaneleri bir daha iade etmeyecekmiş gibi hastane planlamasına dahil etti. İki, askeri birlikler içinde kalan bazı askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı’na devri sonrası sivil vatandaşların güvenlik açısından askeri birlik içinde kalan hastanelere girmesinde sakınca doğacağı için bir kısmı devirden kısa süre sonra kapatıldı. Üç, mevcut askeri hastanelerden Sağlık Bakanlığı hastanelerine çok yakın olanlar Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ek binasına dönüştürüldü. Dört, Bakanlık bu devir aldığı hastaneleri ‘Bulundukları bölgede kamu hastaneleri var’ diyerek maalesef atıl durumda çürümeye terk etti. Ülke geneline 24 şehirde yayılmış bu hastanelerden kalan altısının; üçü Ankara, biri İstanbul, biri Bursa, biri Erzurum’dadır. Sadece askeri hastaneler devredilmedi, bu sağlık tesislerine asker yetiştiren akademiler de kapatıldı."