Devrimci Mustafa Özenç mezarı başında anıldı

Yakup DURMUŞ

12 Eylül darbecileri tarafından 20 Ağustos 1981 tarihinde, Adana Cezaevi’nde idam edilen Devrimci Yol üyelerinden Mustafa Özenç, Adana Asri Mezarlığı’nda anıldı.

Anmaya, Özenç’in yol ve dava arkadaşları ve genç kuşaklardan çok sayıda kişi katıldı. Mezarlık girişinde bir araya gelen kitle, Özgenç'in dev posterini taşıyarak, "Mahirlerden Özenç'e selam olsun Dev-Genç'e " sloganı atarak yürüdü.

Polisin slogan atılmasını engellemesi üzerine, kısa süreli gerginlik yaşandı. Yürüyüş sonrası Özgenç'in mezarı başında kitle saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası yapılan konuşmalarda Özenç'in mücadelesine vurgu yapılarak, mücadelesinin yürütücüleri olacakları vurgulandı.

Öğrenci Kolektifi adına bildiri okuyan Ayşe Bezeyiş şu ifadeleri kullandı:

“O koca Devrimci ‘Yol’u yaratan yumruğunu yıldızla kuşatan, Devrimci Gençliğin Özenç’i, biz bu günün Devrimci Gençliği, bu günün vazgeçmeyen Devrimcileri olarak buradayız.

Biliyoruz ki, ahlayacak, vahlayacak vakit yok, emperyalizme, kapitalizme , faşizme karşı Mustafa Özenç bize bir bayrak bıraktı.. Mahir’in bayrağını, bu gün faşizm kapıyı kırmışken, Devrimci Gençlik bayrağını kampüslerden dalgalandırıyoruz.

Biz Devrimci gençlik olarak söz veriyoruz, Özerk, Demokratik Üniversite, mücadelemizde, onurla taşımaya devam edeceğiz bayrağı. Biliyoruz ki bu çürümüş düzeni, yıkacak olan bizleriz ve söz veriyoruz, insanca ve onurlu bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Barışın kardeşliğin, eşitliğin memleketini kuracağız. İnadımızla, inancımızla karşılıyoruz, topuyla tüfeğiyle halkın karşısına dikilenlerin ne zaman yakamızdan tutacağını düşünmeden örgütlüyoruz kavgayı. O kavga ki, kan kırmızı hasretle beklenen günleri, sokakları kuşatacak.

O kavga ki, dikilecek ezilenin karşısındaki soytarıların, patronların, talancıların, kadın düşmanlarının, sarayın karşısına ve o bahar direne direne kavgayı örgütleyenlerin olacak…

Ve o büyük gün geldiğinde, bütün yüreğimizle haykıracağız adını.

Bu gün her kampüsten, her sınıftan, faşizmi yıkmaya gelen her arkadaşım adına söz veriyorum ki, Çukurova’dan Marmara’ya, Ege’den Karadeniz’e, memleketin 4 bir yanına, bıkmadan usanmadan, AKP Faşizmiyle savaşacağız ve tarihin çöplüğüne yollayacağız.

Üniversitelerimizden Kayyum Rektörleri memleketimizden diktatörü kovacağız… Mahir’lerden Özenç’e, Selam olsun Dev-Genç’e"

***

1959’da doğan Özenç lise eğitimini Samsun’da tamamladı. 1976’da Yüksek Mühendislik Okulu’nda okumak için Adana’ya gitti. Burada faşistlere karşı mücadeleyi tercih edip devrimci gençlik mücadelesine katıldı. Devrimci Yol’cu olan Özenç, okulundaki faşist işgalin kırılmasında önemli rol oynadı. Sonrasında Adana’da devrimci fikirlerin etkinliğinin artmasında ve yayılmasında önemli etkileri oldu. 12 Eylül Darbesi’nin ardından yakalandı ve kaçtı. Ardından, 2 Mart 1981’de tekrar yakalandı. Üstünden 5 ay bile geçmeden idam kararı onaylandı ve 20 Ağustos 1981 günü idam edildi. Bu süre zarfında avukatıyla bile görüştürülmedi ve idamından sonra 10 yıl boyunca mezarı bulunamadı.

Özenç, babasına yazdığı son mektupta “Kişisel hırs ve çıkarlar uğruna düzene sadık köleliği değil: emekten ve emekçiden yana olmayı seçtim” demişti.