Devrimciliğinden ödün vermeyen Nasuh Mitap anıldı

Sedat Evren

Devrimci Yol’un önderlerinden Nasuh Mitap, ölümünün 6’ncı yılında memleketi Kırklareli’ndeki mezarı başında anıldı. Dostları ve yol arkadaşları tarafından dün anılan Nasuh Mitap için önce saygı duruşunda bulunuldu.

Devrimci gençler tarafından yapılan konuşmada, “Mitap’ın açmış olduğu yolda mücadeleye devam edeceğiz” dendi.

Nasuh Mitap’ın tarihe kazınan sözü “Devrimcilik insanın insanlığa sahip çıkmasıdır” diyerek konuşmasına başlayan Avukat Ömer Kavili, şunları söyledi: “Nasuh Mitap ezilenlerin her zaman yanında olmuş, imkânsızlıklar içinde imkânlar yaratmaya çalışmıştır. 12 Eylül’ün ağır işkence koşullarında bile devrimciliğinden ödün vermemiştir. Nasuh Mitap’ın şahsında yurttaşların insanca yaşaması için bedel ödeyen, gençliğini, hayatını kaybeden tüm devrimcileri de saygıyla anıyoruz.”

1970’li yılların önde gelen hareketlerinden Devrimci Yol’un kurucularından olan Mitap, 1960’ların sonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Kısa bir süre içerisinde Devrimci Gençlik ile birlikte hareket etmeye başladı. 1974’te Devrimci Gençlik örgütlenmesi ve dergisi ile 1977 yılından itibaren Devrimci Yol hareketinin kurulmasında görev aldı. 12 Eylül ile birlikte tutuklandı ve yoğun işkenceye maruz kaldı. Devrimci Yol Ana Davası’nda idam istemiyle yargılanan Mitap, 11 yıl hapishanede kaldı. 2013 kanser tedavisi görmeye başlayan Mitap, 4 Kasım2014’te yaşamını yitirdi.