Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 12-13 Şubat tarihli ‘dezenformasyon bülteni’ne BirGün’ün Kızılay haberine de yer verdi. Haberde ‘dezenformasyon yapıldığı’ iddiasıyla bültende sıralanan iddialar ise ‘dezenformasyon’dan ibaret.

‘Dezenformasyon bülteni’nde BirGün’ün Kızılay haberine dezenformasyon!

HABER MERKEZİ

BirGün'ün "Kızılay rezaleti!" başlıklı haberi gündem oldu. Haberde, Malatya’daki ülkenin en büyük konteyner fabrikasının sahibi Kızılay'ın, depremzedeler için konteyner üretemediği, afetler için hiç konteyner stoklamadığı ve fabrikaya bir kebapçıyı torpille müdür yaptığı anlatılıyordu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de 12-13 Şubat tarihlerinde yayımlanan haberlerle ilişkin bir bülten yayınladı. Bültende BirGün’ün Kızılay’la ilgili haberine de yer verildi.

İşte dezenformasyon bültenindeki yanlışlar:

► BirGün’ün haberinde daha önce kebapçılık yapan Recep Toy’un, Kızılay’ın konteyner fabrikasında idare müdür olduğu ifade ediliyordu. İletişim Başkanlığı’nın bülteninde ise idare müdürüne değinilmeden, “Fabrikanın genel müdürü, iddiaların aksine Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunudur. Aynı alanda doktorası bulunan genel müdürün sektör tecrübesi de 30 yıldır” denildi. Oysaki BirGün’ün haberinde çok net bir şekilde genel müdürün değil idare müdürünün daha önce kebapçı olduğu vurgulanıyordu.

► Bültende “Deprem felaketi sonrası afet bölgesine gelen ve koordinasyon çalışmalarına katılan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Sistem Yapı Fabrikasını da ziyaret ederek, konteyner üretiminin en üst seviyeye çıkarılması talimatını vermiştir” denilerek bir fotoğrafa yer verildi. Fotoğrafta, Kızılay yönetiminin depremden kısa bir önce, 18 Ocak 2023 tarihinde görevden aldığı fabrika müdürü Mustafa Kaya’nın yer aldığı görülüyor. Yani bültende eski fotoğrafa yer verildi.

dezenformasyon-bulteni-nde-birgun-un-kizilay-haberine-dezenformasyon-1126141-1.

► Ayrıca bültende “Yaklaşık 3 ay önce resmen açılan fabrika kısmi üretime başlamıştır” denilse de fabrikanın yaklaşık bir yıldır üretim yaptığı ve sadece resmi açılışının 3 ay önce yapıldığı biliniyor. Bu bilgiler fabrikanın internet sitesinde de yer alıyor.

► BirGün’ün haberinde fabrikada afet durumları için hiç konteyner stoklanmadığı, fabrika yönetiminin stok yapılsın talebini Kızılay yönetiminin maliyet gerekçesiyle karşı çıktığı belirtiliyordu. İletişim Başkanlığı’nın bülteninde ise bu duruma ilişkin hiçbir açıklamaya yer verilmedi.