DHA’nın Samsun bürosunda telifli olarak çalışan Zeynep Irmak Öcal’ın iş akdi anne olduğu gerekçesiyle sonlandırıldı. Yıllarca tam zamanlı çalışan Öcal, “Hem anne olabilir hem işimizi layıkıyla yapabiliriz” dedi.

DHA, anne olan muhabiri kovdu

Haber Merkezi

Kadınlara yönelik ayrımcılık bu kez Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) yaşandı. DHA Samsun Bürosu’nda görev yapan muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın iş akdi ‘anne olduğu’ gerekçesiyle feshedildi. Aralık 2019’da telifli işe başlayan Öcal, 2 buçuk yıl boyunca tam zamanlı çalıştı.

DHA Genel Müdürü Celal Korkut’un “Siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur. Sen hastalanırsın biz bunlarla uğraşamayız. Bu nedenle seninle çalışmak istemiyoruz” dediği belirten Öcal’a destek yağdı. Öte yandan Odatv’ye konuşan DHA Genel Müdürü Celal Korkut ise “Hamile olduğu için işten çıkarıldığı iddiaları tamamen hayal ürünüdür” iddiasında bulundu.

Öcal’ın yaşadıklarını sosyal medya hesabından duyurmasının ardından DHA Sinop Temsilcisi Deniz Özen de ajans kartını yırtarak istifa ettiğini açıkladı. Deniz Özen, paylaştığı videoda şunları söyledi: “Yaklaşık 2,5 yıldır Demirören Haber Ajansı’nda gecesini gündüzüne katarak çalışan bir arkadaşımız bugün işten çıkartıldı. Nedeni ise sadece anne olması. DHA ile ilişkimi kesiyorum. Kimlik kartımı da burada yırtıyorum. Biz mesleğimizi onurumuzla yapıyoruz ve Irmak arkadaşımıza yapılan bu olayı esefle kınıyoruz.”

TELİFLİ GİRDİ TAM MESAİ ÇALIŞTI

Yaşadıklarını BirGün’e anlatan Zeynep Irmak Öcal, 2019 Aralık’tan bu yana DHA’da çalıştığını aktardı. Telifli olarak işe başlayan Öcal, tam mesaiyle çalıştığını ve muhabirlik, spikerlik, redaktörlük de yaptığını söyledi ve “Nerede görevlendirildiysem oraya gittim. Gece gündüz çalıştım. Mesai kavramı olmaksızın çalıştım. Sadece Samsun’da değil, Artvin, Rize, Gümüşhane ve bölgedeki pek çok kentte haberleri takip ettim, kayıt çözmeye kadar her işte görev aldım. Geçen yıl aralık ayında izne ayrıldım. Nisanda işe döneceğimi konuşmuştuk yöneticilerimle. 1 Nisan’da çocuğa bakacak kimseyi bulamadığım için işe bir hafta sonra başladım. Genel müdürün benimle çalışmak istenmediğini öğrendim. Bölge müdürüm, şeflerim çok uğraşmış” dedi.

Genel Müdür Korkut’la bir telefon görüşmesi yaptığını ifade eden Öcal, şöyle konuştu: “Yeni doğum yaptınız, sahada aktif görev yapacağınızı düşünmüyorum, gibi şeyler söyledi. ‘Bunlar bir varsayım mantıklı mı’ diye sordum. ‘Mantığını sizinle tartışmayacağım’ dedi. Konuşma tatsız yerlere varmasını istemedim ve ‘hakkım haram zıkkım olsun’ diyerek telefonu kapattım. Benimle birlikte birçok arkadaşım da tepki gösterdi. Neden böyle bir muameleye maruz kaldığımı bilmiyorum. İlk defa genel müdürle iletişim kurdum ama durum nasıl buralara geldi bilmiyorum.”

ANNE DE OLURUZ ÇALIŞIRIZ DA

Mesleğiyle ilgili hiçbir sorun olmadığını ancak yaptıklarının görünmediğini aktaran Öcal, bir erkeğin baba oldu diye işten çıkarılmadığının da altını çizdi. Öcal, “Sen baba oldun, çocuğunu hastaneye götürürsün, diye işten çıkarıldığı bir olay hiç yaşanmadı. Ben ilk değilim umarım diğer kadınlara da bu tavrı sergilemezler. Ne yazık ki kadınların her yerde karşılaştığı durum bu. Biz hem anne olabiliriz hem de işimizi layıkıyla yapabiliriz. Birçok sendikayla konuştum, dava açmam gerektiğini söylediler, tam mesaili çalıştığını ispatlayabilirsem" dedi.

KADINA ŞİDDET VE MOBBİNG

Çok sayıda basın meslek örgütü de Öcal’ın yaşadıklarına tepki gösterdi:

Çağdaş Gazeteciler Derneği: Öcal’ın iş akdinin 'anne olduğu' gerekçesiyle feshedilmesi, Türkiye’de kronikleşen kadına mobbingin ve şiddetin yaygın hallerinden biridir.

Türkiye Gazeteciler Sendikası: Zeynep Irmak’ın tüm haklarını aldığından emin olana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.

DİSK Basın İş: Zeynep Irmak Öcal sırf anne olduğu için işten atıldı. Bu cinsiyetçi tutumu, ayrımcılığı kınıyoruz.


SALDIRIDA YOLSUZLUK İDDİASI

Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki evinin önünde Yazar Ergün Poyraz’ı darbettiği belirtilen 6 kişi dün gözaltına alındı. Poyraz, önceki gün evinin önünde bir grubun saldırısına uğradı. Darbettiği Poyraz, kaldırıldığı hastanede yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.

Odatv’nin haberine göre Poyraz, Kuşadası Belediyesi’nin bir ihalesi ila ilgili ihbar mektubu gönderdi. Poyraz, ihbar mektubunda belediyenin son 17 ihalesinden 15’ini alan ZBT isimli inşaat firması hakkında birtakım iddiaları dile getirdi. Poyraz’ın dikkat çektiği son ihalede belediye şirketten 750 bin ton mıcır taş alırken bu miktarın Kuşadası için çok çok büyük bir alım olduğu belirtildi. Bu ihbarın sızdığının öne sürüldüğü haberde saldırının şirkette çalıştığı belirtilen üç kişi tarafından yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerden Turan Bagı, Zana Bagı'nın ZBT inşaat şirketinin yöneticileri olduğu öğrenildi.


GAZETECİLERİN KARTINA İPTAL

AKP’li Alinur Aktaş’ın başkanı olduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi, gazetecilerin ulaşım kartlarını iptal etti. BursaMuhalif.com’un çalışanları otobüse binmek istediklerinde ekranda “Kartınız kara listeye alınmıştır” yazısıyla karşılaştı.

dha-anne-olan-muhabiri-kovdu-1002884-1.

BursaMuhalif.com’un haberine göre kartların iptal edilmesinin gerekçesi, gazetecilerin haberler oldu. İptal kararı ve gerekçesi önceden gazetecilere bildirilmedi. Konuyla ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Dairesi yetkilileri, “Eşitlik ilkesine aykırı haber yapıldığı ve kartların bu yüzden iptal edildiği” yönünde açıklama yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ferhat Murat ise kartların iptal edilmesini reddetti ve ‘kara liste’ye alınmasının yazılımsal bir hatadan kaynaklandığını ve durumun düzeltildiğini iddia etti. Murat, BursaMuhalif yönetiminin mart ayı sonuna kadar kendilerine vize için yeni bir liste göndermediğini öne sürerken “Herkese Bukart vermek zorunda da değiliz” ifadelerini kullandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi daha önce de Evrensel Gazetesi'nin Bursa muhabirlerinin ve ÇGD yönetiminin vermiş olduğu listede yer alan muhalif gazetecilerin de ulaşım kartlarını iptal etmişti.

Gazetecilerin kartlarının iptal edilmesi ile açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube Başkanı Rabia Deniz, “Sarı basın kartı, Saray basın kartı olmuşsa, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BURULAŞ’da gazetecilere görevlerini daha kolay yapsınlar diye sağlanan ulaşım kartı da aynı işlevdedir artık” dedi.