DHKP liderinin cenazesi Gazi’ye
11 Ağustos’ta yaşamını yitiren Karataş için Hollanda’da düzenlenen anmanın ardından cenaze Türkiye’ye getirildi. İstanbul’da önceki gece mahallelerde eylemler düzenlendi
AYSEL KILIÇ - AYŞEGÜL SAVAŞTA
Devrimci Halk Kurtuluş Partisi (DHKP) Genel Sekreteri Dursun Karataş’ın 11 Ağustos’ta yaşamını yitirmesinin ardından Hollanda’da bir anma gerçekleştirildi. Zuylen-Breda Hastanesi morgundan alınan Karataş’ın naaşı, 12 Ağustos’ta arkadaşları tarafından teslim alınarak, Rotterdam’da bulunan başka bir morga kaldırıldı. Diğer yandan Rotterdam Anadolu Kültür ve Dayanışma Derneği’nde arkadaşları Karataş için taziyeleri kabul etti.
Anmanın yapıldığı salon önünde toplananlar marşlar söyledi, “Önder Yoldaş Dursun Karataş” ile “Öndere Selam, Savaşa Devam” sloganları atıldı. Anmaya katılanlar naaşın bulunduğu salonda Karataş’ın katafalkını öptü. Bunun ardından DHKP lideri Karataş Türkiye’ye götürülmek üzere havaalanına uğurlandı. Karataş için Hollanda’da düzenlenen anma ve uğurlama törenine Hollanda, Almanya, İsviçre, Avusturya, Fransa, İsveç, İngiltere Halk Cephesi’nin gönderdiği çelenklerin yanı sıra yine TKİP, MLKP-Avrupa Komitesi, MKP, PKK, TKP/ML-YDK, Devrimci Yol-Avrupa Örgütü de çelenk ve mesajlarıyla katılarak destek verdi.
İSTANBUL’DA KORSAN GÖSTERİ
Dursun Karataş, İstanbul’un Okmeydanı, Gazi ve Küçük Armutlu mahallerinde yapılan yürüyüşlerle anıldı. Molotof kokteyli atarak yolu trafiğe kapatan eylemcilere polis müdahale etti.
Kanser hastalığı nedeni ile yaşamını yitiren DHKP lideri Dursun Karataş için İstanbul’un bir çok semtinde anma ve yürüyüşler düzenlendi. Önceki akşam Okmeydanı’nda bir araya gelen kalabalık DHKC pankartları taşıyan grup, Karataş nezdinde, devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenler için saygı duruşunda bulundu.Okmeydanı sokaklarından yürüyüş yapan eylemciler, Mahmut Şevket Paşa Caddesi’ne çıktı. Yollara barikatlar kurarak Anadolu Kahvesi’ne gelen grup, müdahale üzerine polisle bir süre çatıştı. Eylemcilerin sık sık “Dursun Karataş Ölümsüzdür’’ sloganı attığı görüldü.
Karataş’ın ölümü üzerine Gazi Mahallesi ve Küçük Armutlu’da önce gece yürüyüşler düzenlendi. Gazi Mahallesi Dörtyol Durağı’nda toplanan bir grup, caddeyi yolu 15 dakika trafiğe kapattı. Küçük Armutlu’da yapılan eyleme ise polis müdahale etti. Polisin müdahalesine eylemciler taş ve molotoflarla karşılık verdi.
GAZİ MAHALLESİ’NE DEFNEDİLECEK
Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) dün bir açıklama yayınlayarak, Dursun Karataş’ın son yolculuğuna bugün öğle saatlerinde Gazi Mahallesi’nde düzenlenecek törenle uğurlanacağını bildirdi.
Açıklamada, “bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi yiğit ve önder bir evladını yitirdi. Acımız büyüktür. Türkiye ve dünya halklarının başı sağ olsun. Cenaze törenine halkımızı ve dostlarımızı davet ediyoruz” denildi. TAYAD, Karataş’ın cenazesinin bugün saat 12.30’da Gazi Cemevi’nde gerçekleştirilecek törenin ardından defnedileceğini duyurdu.


