DHL Express’te sendikalı oldukları için işten atılan ve yaklaşık bir yıldır direnişte olan işçiler için dün tüm dünyada eylemler yapıldı

DHL Express’e küresel uyarı: Sendika hakkına saygı göster!

Dünya 19 milyon taşıma işçisini temsil eden Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ile onun Avrupa kolu olan Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF) tarafından Türkiye’de sendikalaşma mücadelesi veren DHL Express işçileriyle dayanışmak amacıyla ilan edilen 8 Haziran Küresel Eylem Günü kapsamında, dün başta Avrupa olmak üzere Amerika, Asya ve Avusturalya’da eylemler yapıldı. ITF konuya ilişkin bir açıklama yaparak, şirketi toplu sözleşme görüşmelerine başlaması için TÜMTİS ile masaya oturmaya çağırdı. Türkiye’de de DHL Express’in İstanbul Bağcılar’daki merkezi önünde kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi.

İstanbul'daki açıklamaya Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nın genel başkan ve yöneticilerinin yanı sıra; işyeri temsilcileri ile sendikalı oldukları için işten atılan DHL Express işçileri katıldı. Açıklamaya Tekgıda-İş, Selüloz-İş, Tez-Koop-İş, Toleyis Sendikası ve HDP milletvekili adaylarının da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika, kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi de destek verdi.

‘Mücadelemiz sınır ötesine taştı’

Eylemde konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, uluslararası kargo şirketi DHL Express’te sendikanın 2017’de örgütlenerek çoğunluk tespitini aldığını, ancak patronun tespite karşı itiraz davası açarak 9 sendikalı işçiyi işten çıkardığını, atılan işçilerin yaklaşık bir yıldır direnişini sürdürdüğünü hatırlattı.

Patronun itiraz yoluna giderek zaman kazanmaya çalıştığını belirten Öztürk, “Ancak DHL Express ciddi biçimde yanıldı. İşverenin açtığı itiraz davasını sendikamız kazandı. DHL Express, işçi ve sendika karşıtı bu tutumu ile dünya kamuoyunun gündemine girdi. Bu mücadele Türkiye’deki DHL Express işçilerinin ve sendikamızın mücadelesi olmaktan çıktı. Mücadelemiz sınırların ötesine taştı. Ve bugün DHL Express’in bu adaletsiz tutumuna karşı uluslararası sendikalar eyleme geçmiştir. Bugün, dünyanın dört bir yanında emekçiler Türkiye’deki kardeşleri için tek ses olmuştur. DHL Express işvereni bu sese kulak vermelidir. DHL Express’i mahkeme kararına uymaya, TİS görüşmelerini başlatmak için sendikamızla masaya oturmaya çağırıyoruz” dedi.

‘Önce emeğin hukukuna saygı’

Daha sonra söz alan Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de uluslararası sermayenin gittiği ülkelerde öncelikle uluslararası hukuka uygun davranması gerektiğini söyledi. “Yabancı sermayenin emeği sömürmesine, emeği karşılığında işçilerin hukukunu yok etmesine izin veremeyiz. Bu ülkeye yatırım yapan herkesin öncelikle emeğin hukukuna saygılı olmasını savunuyoruz” diyen Türkel, 326 gündür bütün olumsuz koşullara karşı direnen DHL Express işçilerinin tıpkı Cargill ve Nestle Gıda’da olduğu gibi sendika hakkını elde edeceğini ifade etti. DHL Express patronunu bu hatasından dönmeye ve masaya oturmaya çağıran Türkel, aksi takdirde OHAL koşullarına rağmen bu mücadele ve dayanışmanın süreceğini belirtti.