Uluslararası kargo şirketi DHL Express'te TÜMTİS üyesi işçilerin kararlı mücadelesi ve sınıf dayanışması, kazanımı getirdi. Patron, toplu sözleşme için masaya oturacağını açıkladı

DHL Express'te mücadele ve dayanışma kazandı

DHL Express’te Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye işçilerin verdiği sendikalaşma mücadelesi sonuç verdi. Sendikalı oldukları için işten atılan 9 işçinin direnişi bir yılı aşkın süredir devam ederken, sendikanın yerel mahkemede kazandığı çoğunluk tespitine patron itiraz etmedi ve sendikanın yetkisi kesinleşti.

DHL Express patronu, toplusözleşme görüşmeleri için sendikayla masaya oturacağını açıkladı. Görüşmeler başladığında direnişteki işçilerin de işe geri alınması bekleniyor.

Uluslararası kargo şirketi DHL Express’te TÜMTİS, Şubat 2017’de toplu sözleşme için gerekli üye sayısına ulaşarak çoğunluk tespiti yaptırmış, ancak sendikanın çoğunluk tespitine karşı itiraz davası açan patron 9 işçiyi işten atmıştı. İşten atılan işçiler 17 Temmuz 2017’den bu yana direnişini sürdürürken, itiraz davasına bakan İstanbul 14. İş Mahkemesi sendikayı haklı bulmuştu.

Sendikanın çoğunluk tespiti kesinleşti

Mahkeme kararının ardından patron, Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ve TÜMTİS yöneticileri ile yaptığı toplantıda, sendikanın çoğunluk tespitine bir kez daha itiraz etmeyeceğini, toplu sözleşme için masaya oturacağını, mahkeme kararlarına saygı duyacağını açıkladı.

Patron itiraz etmeyince TÜMTİS’in işyerinde toplu sözleşmne için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu ortaya koyan mahkeme kararı kesinleşti. Sendika, şimdi Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusu yapacak ve yetkinin gelmesinin ardından toplu sözleşme görüşmelerine başlanacak.

TÜMTİS’ten yapılan açıklamada, “Yürüttüğümüz kararlı mücadele ve uluslararası boyutta sınıf dayanışması, uluslararası bir kargo şirketinde daha örgütlenme mücadelemizin başarı ile sonuçlanmasını sağladı. DHL Express’teki süreç bir kez daha gösterdi ki; ısrarlı, kararlı, birleşik mücadele ve dayanışma kazandırır” denildi.

‘Dayanışmayla kazandık’

Direnişteki işçilerle dayanışmak amacıyla 8 Haziran'da tüm dünyada eylemler örgütleyen, TÜMTİS’in de üyesi olduğu Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu (ITF) ile Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu (ETF), DHL Express’te toplu sözleşme sürecine gelinmesini memnuniyetle karşıladı. ITF Genel Sekreteri Steve Cotton, “DHL Express Türkiye işçileri için harika bir haber. Şirketle yaşanan sorunlar sürerken sağlam durdukları için DHL Express işçilerini tebrik ediyorum. Ancak aynı zamanda bu deneyim, küresel protokol imzaladığımız DHL’ye bir ders niteliğinde olmalıdır; faaliyet yürüttükleri her yerde bu anlaşmanın içeriğine ve ruhuna saygı göstermelerini sağlayacağız. Böyle bir durum tekrarlanmamalıdır” dedi.

ETF Genel Başkanı Frank Moreels ise şunları kaydetti:

“Bu karar DHL Express Türkiye işçileri için adaletin sağlanması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bütün dünyadaki işçilerin dayanışmasıyla elde edilebilecek başarıları göstermektedir. 08 Haziran 2018 tarihinde yapılan Küresel Eylem Günü dünyanın her yerinden işçileri ve sendikaları bir araya getirmiş, DP-DHL üzerindeki baskıyı arttırmış ve sonunda Türkiye’de başarıya ulaşılmıştır.”

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de uluslararası sendikal dayanışmanın rolüne dikkat çekti.

Öztürk, “Burada elde ettiğimiz başarı uluslararası dayanışmanın başarısı olmuştur. Dünyanın her yerinden aldığımız destek bize mücadeleye devam etme gücü vermiş DHL Express’teki üyelerimiz için adaleti sağlamamıza yardımcı olmuştur. Bu mücadelemizde bize destek veren, dayanışma eylemleriyle mücadelemize güç katan kardeş sendikalarımıza ve tüm emek dostlarına teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.