Amazon yağmur ormanlarının son dönemde ciddi şekilde tahrip edilmesinin ardından, aralarında Leonardo DiCaprio, Katy Perry ve müzisyen Gilberto Gil’in olduğu birçok ABD’li ve Brezilyalı ünlü isim ABD Başkanı Biden’a ‘Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile herhangi bir çevre anlaşması imzalamamaya çağıran’ bir mektup gönderdi.

Di Caprio ve Katy Perry’den Biden’a: Amazon ormanlarını yok eden Bolsonaro’yla çevre anlaşması imzalamayın

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü oyuncu Leonardo DiCaprio, şarkıcı Katy Perry ve Gilberto Gil gibi birçok ünlü isim ABD Başkanı Joe Biden’a, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile herhangi bir çevre anlaşması yapmaması çağrısında bulunan bir mektup gönderdi.

Ünlü isimlerin Biden’a yolladıkları mektupta özellikle, aşırı sağcı başkan Bolsonaro’nun Amazon yağmur ormanlarını tahrip ettiği, yapılaşmaya açtığı ve daha da zarar vermek için birtakım yasaları yürürlüğe soktuğunu hatırlatıldı.

YAPILACAK ANLAŞMA ÇEVRE İHLALLERİNİ MEŞRULAŞTIRACAK UYARISI

Yerli ve çevreci grupların da imzası bulunan mektupta, Bolsonaro yönetimiyle imzalanacak herhangi bir çevre anlaşmasının çevresel yıkımı ve insan hakları ihlallerini meşrulaştıracağı uyarısı yapıldı.

Ünlü isimlerin ABD Başkanına yolladığı mektupta şu ifadeler kullanılıyor:

“Yönetiminizi çağrılarımızı dinlemeye ve şu anda Brezilya ile herhangi bir anlaşma yapmamaya çağırıyoruz.

Büyüyen bir koalisyona katılarak… Yönetiminizi ormansızlaşma azalıncaya, insan haklarına saygı duyulana ve sivil toplumun anlamlı katılımı sağlanana kadar Brezilya ile herhangi bir anlaşma yapmamaya çağırıyoruz.”

Mektupta imzası bulunanlar arasında Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Rosario Dawson, Uzo Aduba, Sigourney Weaver, Jane Fonda, Alec Baldwin ve Orlando Bloom'un yanı sıra müzisyenler Caetano Veloso, Gilberto Gil ve Philip Glass gibi isimler yer alıyor.

NEW YORK’UN 14 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALAN YOK EDİLDİ

Ünlülerin çağrısına şimdilik Bolsonaro ya da Biden yönetiminden herhangi bir yanıt gelmedi.

Brezilya hükümet verilerine göre, Amazon bölgesindeki ormansızlaştırma 2020'de son 12 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve New York’un 14 katı büyüklüğünde bir alan yok edildi.