OHAL'in kalıcı bir rejim hâline getirildiğini vurgulayan Demokrasi İçin Birlik, "OHAL'siz Türkiye istiyoruz" kampanyası başlattı. Düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan kampanyada konuşan AİHM eski yargıcı Türmen, "Ortak mücadele için iletişim ağlarını kurmalı ve bu iletişim ağına, tüm farklılıklarımızı muhafaza ederek dahil olmalıyız.” şeklinde konuştu

DİB'ten "OHAL'siz Türkiye istiyoruz" kampanyası

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Olağanüstü Hal’in (OHAL) kalkması için "OHAL'siz Türkiye istiyoruz" sloganıyla başlattıkları kampanyayı Avrupa Pasajı’nda bulunan Aynalı Geçit Salonu'nda basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıda ilk olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Prof. Dr. Rıza Türmen konuştu. Türmen, kampanyanın amacını “baskıcı, tahakkümcü rejime karşı kendilerini savunmak” olarak açıkladı.

'OHAL KALICI TEDBİRLERLE YAPILIYOR’

Türkiye'de OHAL'in kalıcı bir rejim haline geldiğini vurgulayan Türmen, "İnsan hakları, demokrasi ihlalleri OHAL temelinde gerçekleştiği için OHAL'e itiraz ediyoruz. OHAL'in hukuki sınırlamaları vardır, bu sınırlar aşılınca diktatörlüğe geçilir. OHAL'in amacı, OHAL döneminin bitirilmesini gerektiren tedbirleri almaktır; oysa bizdeki OHAL uygulaması kalıcı tedbirlerle yapılıyor" diye konuştu.

‘OHAL ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRAN BİR DÖNEM’

OHAL'in Meclis’e sunulmamasının en büyük hukuksuzluk olduğunu dile getiren Türmen, "Korkunç olan, OHAL kararnamelerini uygulayan kişiler cezai idari, her türlü sorumluluktan yoksundur. Bu durum, kamu görevlilerini suç işlemeye teşvik etmektedir. OHAL dönemi aslında şiddeti meşrulaştıran bir dönemdir. Türkiye'de şiddet iktidarın koruyucusudur. Türkiye'de iktidardan geçmenin yolu şiddettir, bugün de OHAL ile temel hak ve özgürlükler sınırlandırılarak şiddet uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.

'DİRENİŞ BİR ARAYA GELMEKTİR’

Ne yapmaları gerektiği konusuna da değinen Türmen, en önemli konunun ortak mücadele için iletişim ağlarını kurmak gerektiğini söyledi. Birliktelikle tüm farklılıkları muhafaza ederek bir araya gelmenin önemli olduğunu belirten Türmen, şunları söyledi: "Birliktelikten başka güvence yoktur. Bunu sağlayamazsak OHAL'e karşı bu mücadele verilemez. Çöken bir iktidar ve alternatifi olmayan bir muhalefet var. Bu umutsuzluğu yıkmalıyız. Bu hareketi birlikte götürebilirsek, halk meclisleri, forumlar… Bunlar iletişim ağının düğümleridir. Direniş, sadece bedenimizi bir polisin önüne atmak değil, aynı zamanda bu iletişimi kurmak, ortaklık ve kamusal alanda bir araya gelmektir.”

'OHAL TEK ADAM REJİMİNİN SOPASI'

DİB üyesi Nesteren Davutoğlu ise, kampanya detaylarını sunum şeklinde aktardı. Davutoğlu, "Herkesi DİB ile iletişim halinde olmaya çağırıyoruz. Sokaklarda kentlerde kasabalarda, köylerde her ortamda tepkimizi bu iletişimle dile getireceğiz. Demokrasi için ilk adımın OHAL'siz bir Türkiye olduğuna inanıyoruz. Neredeyse bir yaşam biçimi halini alan ve 6'ncı kez uzatılması planlanan OHAL kaldırılmalıdır. Çünkü OHAL; Meclisi, hukuk sistemini ve tüm demokratik mekanizmaları hayatımızdan çıkardı. Sonunda tek adam rejiminin sopası haline getirildi" dedi.

Konuşmaların ardından KHK ile ihraç edilenlerin hikayelerini anlatan belgesel gösterildi. Toplantı birlik üyelerinin erbane eşliğinde söylediği "KHK'ye hayır, OHAL'e de hayır" şarkısıyla son buldu.

(MA)