Didim Atalık Tohum Takas Şenliği’ne büyük ilgi

BİRGÜN İZMİR

Didim Ticaret Odası Girişimci Kadın Kurulu ve Didim Kuem Kadın Kooperatifi tarafından düzenlenen Tohum Takas Şenliği Apollon Tapınağı çevresinde yapıldı.

Tohum takası şenliğinde Didim’deki üretici kadınlar, Ödemiş, Kuşadası ve Kirazlı’dan üreticiler ve kooperatifler ile kooperatif kurma aşamasında olan kadın üreticiler bir araya geldiler. Didim Turizm Derneği, Didim Derneği, Didim Çevre Platformu, Didim Eğitim ve Çevre Derneği, Akbük Doğa ve Düşünce Derneği ile Didim Kent Konseyi’nin destekleriyle düzenlenen şenlikte gıda ürünleri, ipekböceği kozasından seramik çalışmalarına pek çok ürün ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İzmir Tohum Takası Derneği de Didim’deki şenlikteydi. Türkiye’de tohum takas gruplarının dernekleşmesi yönünde çaba gösteren dernek başkanı Selma Ay örnek tüzük göndererek Adana ve Hatay’da dernek kuruluşuna yardım ettiklerini, Artvin’in de sırada olduğunu, 81 ilde kurumsallaşmayı istediklerini belirtti. Şenlikte Yerel Tohum Gema Vakfı, Muğla Yerel Tohum Grubu, Ulusal Tohum Takas Merkezi, Didim atalık tohum takas gönüllüleri de yer aldı.

Şenlikte Kuşadası Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği ve Didim Çevre platformu balık çiftlikleri, jeotermal santral gibi Ege bölgesinde tarım alanlarını tehdit eden sorunlara dikkat çekerek farkındalık için çalıştı. İktidarın doğa talanına karşı İmza kampanyasına yurttaşların verdiği destek önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş’ın açılış konuşmasından sonra Didim’in Dahot Halk Oyunları Ekibi sahne aldı.

Yerel tohumların, çiftçi hakları ve halk sağlığı açısından önemi konulu panele Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat konuşmacı olarak katıldılar. Tohum takaslarının yapılması için verilen ara sırasında, tohumlarını getirenler tohumlarını takas yolluyla değiştirdiler, kendilerinde olmayan tohumları alan bazı ziyaretçiler ve üreticiler sevinçlerini dile getirdiler.

“Toplumda kadın, üretim ve marka olmak” konulu panelde konuşan, 26. Dönem CHP İzmir milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok antik çağlardan itibaren uygarlıklara ev sahipliği yapan Apollon tapınağının önünde yeryüzünün tüm topraklarını, denizlerini, dağlarını doğuran ana tanrıça Gaia’nın simgelediği ekolojik döngü çerçevesinde üretimden, berekete, sağlığa, geleceğe ve barışa dair kadının, kadın olmanın bin bir halini, siyasal iktidarın kadına bakışını içeren konuşmasında toprak, üretim, emek, toplum ve gelecek ekseninde kadının yeri ülke gerçeğini değerlendirdi.

Altıok Atalık tohum takasının iktidarın yıkıcı politikalarına karşı yerel zenginliğimize dair bir sahipleniş, üreterek geliştirmek için bir nimet, dayanışma, eşitlik ve paylaşım için önemli bir değer olduğunu vurguladı.

Ödemiş Kadın Kooperatifi Başkanı Ayşe Koldaş ve Teferruat Reklam Kurucusu Selma Cengiz’in konuşmalarının ardından önceki dönem Belediye Başkanı ve festival bileşenlerinden Didim Derneği Başkanı Mehmet Soysalan katılımcılara teşekkür plaketlerini takdim etti.