Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekildiğinin 20 Mart 2021 günü açıklanmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Didim’de de kadınlar tarafından protesto edildi.

Didim’de kadınlar İstanbul sözleşmesi için bir araya geldi

ERDEM ÖZDEN

Didim Kibele Kadın Dayanışma Derneği ve Didim Kadın Platformunun çağrısıyla Didim Cumhuriyet Kent Meydanında bir araya gelen kadınlar talepleri ile ilgili dövizler, pankartlarla ve sloganlarla İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmediklerini belirtiler.

Basın açıklaması öncesi destek için alana gelen erkelerin geriye çekilmesini isteyen platform sözcüleri soruna kadınların kendilerinin sahip çıkacağını göstermek istediklerini belirttiler. Didim Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen Didim Temsilcisi Belkıs Kahraman ve Kibele Kadın Derneği adına Elif Kahraman tüm Türkiye’de ortak olarak okunan Kadın Koalisyonunun açıklaması okudular. Okunan bildiride, “Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok! Bu cinayetleri ve şiddeti önlemek, katilleri cezasız bırakmamak için çaba gösterilmesini beklerken, bu gece Resmi Gazetede yayınlanan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. İktidar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti. Bu çekilme ilanının kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendireceği açıktır” denildi.

CHP Didim Kadın Kolları Başkanı Arzu Kurt’ta, “Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için devlete sorumluluk yüklemektedir. Psikolojik şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, zorla evlendirme, cinsel ve ekonomik şiddet de dahil olmak üzere kadınları her türlü şiddetten koruyan en kapsamlı sözleşmedir. Şimdi AKP hükümetine soruyoruz: “Bu sözleşmenin neyinden rahatsız oldunuz? Kadını yok sayan düzenden doğan kadına yönelik şiddetin ateşini harlamak, şahsım hükümetinin haddi değildir. Kadına karşı vahşet ve aile içi şiddet vakalarında yaşanacak artışın vebali, İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerin boynundadır” şeklinde konuştu.