Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, kurulmak istenen su ürünleri organize sanayi bölgesinin, 16 tane mavi bayraklı koyu ile önemli bir turizm bölgesi olan Didim’e zarar vereceğini belirtti.

Didim’in yok olmasına izin vermeyeceğiz

NAMIK ALKAN

Aydın Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay, yapılmak istenen su ürünleri organize sanayi bölgesinin ve kapasiteleri arttırılamaya çalışan balık çiftlikler ile Didim’e büyük zararlar verilmek istediğini belirtti. Didim’de belediye başkanlığının ikinci dönemini geçiren Abatay ile Didim’i konuştuk.

Didim’de ikinci döneminiz, çalışmalarınız nasıl gidiyor, neler yapıyorsunuz?

İlk olarak projelerimize devam ediyoruz. Mesela ticarete atılmak için merkezde bir alışveriş sokağı düzenleme projemiz vardı ona pazartesi günü başlayacağız. İkinci olarak Vegan Festivali’nin bu yıl 3’üncüsünü gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk ve tek vegan dostu kentiz. Avrupa’da da Barselona’dan sonra 2’nci sıradayız. Vegan kültürünü burada mümkün olduğunca yaymaya çalışıyoruz. Organik köylü pazarımız var orada köylüler kendi ürettiği ürünleri satıyorlar onun hemen yanına da şimdi restoran yapıyoruz. Üçüncü olarak küçük bir balık halimiz vardı orayı düzenliyoruz. Orada hem balıkçıların yine satış yeri olacak hem de üst katta pişirme ünitelerinin olduğu ortak kullanıma açık bir yer olacak. Biz genelde halka dokunan projeler yaptık. Büyük beton projeler yapmadık. Akköy’de emeklilerimiz için 100 metrekare bahçe içine küçük bir ev, önüne de bahçe gibi bir projemiz var.

Didim’de de kıyı işgalleri söz konusu mu? Halk havlusunu alarak istediği yerde denize girebiliyor mu?

Bütün Türkiye’de olduğu gibi o konuda bizim de bir mücadelemiz var. Belediye plajları tamamen ücretsiz. Girişte herhangi bir ücret alınmıyor sadece şezlong kullanımında bir ücret var. Plajlar tamamen halka açık durumda. Denize sıfır olan otellerin önündeki plajda denize girme problemi diğer kentlerde olduğu gibi burada da var. Ama bizim sıkıntımız şu; yasa gereği bakanlık tarafından sahillerin büyükşehir belediyesine devir edilmesi lazım. Bakanlık bu devir işlemini gerçekleştirmiyor. Bizim sıkıntımız burada. Eğer o devir işlemi gerçekleştirilirse daha rahat hizmet sağlayacağız. Devletin bu sorunu bir an önce çözmesi lazım.

Yeni kurulmak istenen su ürünleri organize sanayi bölgesi ve balık çiftlikleri hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Bizim en büyük sorunumuz organize deniz ürünleri sanayi bölgesidir. Organize deniz ürünleri sanayi bölgesi yapmaya çalışıyorlar. Açıktaki balık çiftliklerinin sayısını artırıp karada da lojistik merkezi kurmaya çalışıyorlar. Biz onunla ilgili olarak ilk tepkimizi gösterdik. Ancak resmi kurumlardan bilgi alamıyoruz, çalışmaları gizli yürütüyorlar. Henüz proje yok ama ön çalışmayı şu anda yapıyorlar. Bizim 16 tane mavi bayraklı koyumuzun olduğu yerde, denizde var olan balık çiftliklerini çoğaltmak istiyorlar. Bu çalışmalar Didim’e yüzde 100 zarar verir.