Dijital sektör işçileri güvencesizliğe isyanda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sırbistan’da dijital işgücünü oluşturan ve başta online alışveriş sektörü olmak üzere birçok çevrimiçi sitede çalışan internet işçileri, haksız vergilendirmeye tepki gösteriyor ve yasal güvence için örgütleniyor.

İnternet İşçileri Derneği Başkanı Miran Pogačar, “Sırbistan, küresel dijital işgücündeki pazar payına göre Avrupa’da dördüncü sırada yer alsa da yıllardır yasa ve yönetmeliklerde görmezden gelindik. Emekli maaşı veya sağlık bakımı haklarımız yok, yasal bir meslek tanımımız yok ancak maaşlarımız üzerinden vergi kesintileri uygulanabiliyor” diyor.


İŞSİZLİK ÇOK FAZLA

Sosyalist yayın Peoples Dispatch’e konuşan Pogačar, dijital sektör çalışanlarının “serbest çalışan” statüsünde gösterilerek en ciddi ucuz emek sömürüsüne uğrayan kesimler arasında olduğuna dikkat çekiyor. Pogačar, yaşadıkları süreci şöyle anlatıyor: “Sırbistan’da işsizlik oranları çok yüksek olduğu için Ulusal İşsizlik Bürosu, ‘serbest çalışma’ denilen güvencesiz çalışmayı kalıcı hale getirdi, dijital sektör çalışanları da bu tanımlamaya dahil edildi. Böylece söz konusu kurum güvence anlamında herhangi bir yükümlülük üstlenmiyor, işçiye güvenceyi işverenin inisiyatifine bırakıyor. Ancak düşük ücretlerle çalıştırılan ve güvencesi olmayan serbest işçiler vergi yükümlülüklerine tabi tutuluyor.” Ülkede sendikalardan ve kitle örgütlerinden destek aldıklarını ifade eden Pogačar, “Biz sadece serbest çalışanların iyi bir yaşam sürmesinin yollarını arıyoruz. Bu nedenle emeklilik hakkına sahip olmak ve şeffaf bir vergi hukukuna tabi olmayı talep ediyoruz” diyerek eylemlerine devam edeceklerini kaydediyor.

dijital-sektor-iscileri-guvencesizlige-isyanda-844612-1.

***

13 bin avro vergi isteniyor

İktidardaki sağcı Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) internet işçilerinin yıllar içerisinde yurtdışına yaptığı satışları gerekçe göstererek fahiş bir vergilendirmeye gitmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu vurguluyor Pogačar ve şöyle devam ediyor: “Aylık ortalama geliri 500 avro olan bir işçiye en az 13 bin avroya kadar faiz ödemesi istendi. Hükümet yetkilileri ise söz konusu vergi borçlandırmasını nisan ayına kadar erteledi ve bizlere 10 yıllık bir ödeme planı çıkardı. Ancak bu nihai bir çözüm değil. Bu vergilendirme insanların çoğunu yoksulluğa itecek. Erteleme denilen karar yalnızca bir borç köleliği.”