Dikili’de kurulmak istenen Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi projesinden bölgeye zarar vereceği gerekçesiyle vazgeçilmesi istendi. EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Erhan İçöz, "Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç ‘kamu yararı’ olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir" dedi.

Dikili'de kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi projesine tepki

BİRGÜN EGE

Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP) online bir basın toplantısı düzenleyerek İzmir’in Dikili ilçesinde kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’ne (TDİOSB) tepki gösterdi.

Basın açıklamasını yapan EGEÇEP Yürütme Kurulu ve Bilim Kurulu üyesi Erhan İçöz, projede, dar gelirli köylüler ve çiftçilerin olmadığını belirterek, “Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç ‘kamu yararı’ olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir. Tanıtım yazılarına göre, her ortağın payı en az 3000 metrekare olacak ve bedeli de en az 3.000.000 TL olacaktır. Toplam 3000 dönüm arazi bu işletmelere tahsis edilecektir. Diğer bir deyişle, köylünün toprağı elinden alınarak, Dikili TDİSOB’ye verilecektir. Arazilerin ne şekilde köylüden alınacağı belirsizdir. Acele kamulaştırma, burada da uygulanarak, köylülerin elinden tarlalarının yok pahasına alınması mı hedefleniyor” diye konuştu.

YATIRIMCILAR KDV’DEN MUAF TUTULMUŞTUR

Son olarak İçöz, şunları dile getirdi:

“Tesisler, jeotermalin yanı sıra güneş, rüzgar ve biyogaz gibi sürdürülebilir ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla ısıtılacak modern, teknolojik, topraksız seralarda, kaliteli yaş sebze ve meyve üretilecektir. Dikili TDİOSB alanı 3 milyon metrekare büyüklüğünde olup proje sahasında yaklaşık 1,8 milyon metrekare modern teknolojik sera alanı 300.000 metrekare ihtisas konusuna uygun sanayi tesislerinin yer alacağı sanayi parselleri yer alacaktır. Dikili TDİOSB içinde yaklaşık 49 adet sera parseli 35 adet de sanayi parseli bulunmaktadır. Dikili TDİOSB ile modern ve teknolojik seralarda, iyi tarım uygulamalarıyla katma değeri yüksek yaş sebze ve meyve üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca buna bağlı sanayinin gelişmesi ve tarım sanayi entegrasyonunun sağlanması amaçlanmaktadır. TDİOSB alanımızda bütün alt yapı hizmetleri bölge yönetimimiz aracılığıyla yapılacaktır. Her parsel başına getirilecek olan alt yapı hizmetleri yatırımcılara hazır halde sunulacaktır. Seraların ısıtması bölgedeki jeotermal enerji kaynakları kullanılarak sağlanacaktır. Dikili TDİOSB alanında, sanayi parseli talepleriniz en az 3.000 metrekare, üretici sera parseli talepleriniz ise en az 25.000 metrekare olmak durumundadır. Dikili’nin tarım arazileri, sermayeye peşkeş çekilecek ve üstelik bu para babaları çeşitli teşviklerle donatılacaklar. Örneğin, ekmek alırken bile KDV ödenirken, bu yatırımcılar KDV’den muaf tutulmuştur. Onların ayrıcalığı mı var? Sermayeye değil köylüye, çiftçiye aynı destekleri vererek tarımsal üretimi teşvik edin."