Dikili Kültür, Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali coşkuyla başladı

Dikili Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Dikili, Kültür - Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali’nin ilk günü renkli görüntülere sahne oldu.

Spordan sanata, konserlerden panellere birçok etkinliğin gerçekleşeceği festivalin günü birbirinden önemli isimler yer aldı.

Dikilili’ler güne pilates, aerobik ve yoga etkinliğiyle başladı. Program çocuk tiyatrosu ve çeşitli sergilerle devam etti. Festivalin ilk gününde Halk TV’de yayınlanan Serhan Asker ile Görkemli Hatıralar canlı yayınına Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Sanatçı Selda Bağcan ve Yazar-Yönetmen Nebil Özgentürk konuk olarak katıldı. Bisiklet turu ve kitap sergisinin de açıldığı festivalde gazeteciler Yaşar Aydın, İrfan Değirmenci ve Sibel Hürtaş’ın konuşmacı olduğu “Baskı Döneminde Basın” konulu panel gündüz programında yapılırken, CHP Kültür, Sanat ve Turizm Başdanışmanı İsmet Orhan’ın moderatörlüğünde Akademisyen-Strateji Uzmanı Erol Mütercimler, Ressam-Siyasetçi Bedri Baykam, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Tiyatro Oyuncusu Orhan Aydın’ın konuşmacı olduğu “Göçün Kültürel ve Sosyal Etkileri” konulu panel ise akşam bölümünde gerçekleşti. Festivalin açılış konuşmalarını ise Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Grup Başkanvekili-İstanbul Milletvekili Engin Altay yaptı.

LAİK CUMHURİYET VURGUSU

dikili-kultur-sanat-demokrasi-ve-emek-festivali-coskuyla-basladi-915697-1.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “ Yaklaşık bir buçuk yıldır tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla hep birlikte mücadele ediyoruz. Belediyelerimizde kültür ve sanat etkinliklerine ara vermek zorunda kalmıştık. 1 Temmuz itibariyle kaldığımız yerden kültür, sanat etkinliklerimize devam ediyoruz. Bu süreç içerisinde gördük ki bu zorlukları birlik ve beraberlikle aşabiliriz. Bu karanlık günlerden kültürün, sanatın, demokrasinin, emeğin ışığıyla çıkabiliriz. Çünkü bizler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felakete mahkumdur’ sözüne yürekten inanıyoruz. Göreve geldiğimizde Dikili’miz kültürün, sanatın, müziğin, sporun başkenti olacak demiştim. Bugün bu sözümüze bir katkı daha yapmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Sadece Dikili’de kültür, sanat mı? Tabii ki hayır. Bizler laik Cumhuriyet’in değerini biliyoruz, kadın ve insan hakları konusunda bir kazanım olan İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin korunduğu bir ülkede huzur içinde yaşamak istiyoruz. Bu nedenle ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ diyen bir önderin yolundan gidiyoruz. Tarihine, doğasına, yeşiline, mavisine sahip çıkan bir Dikili, bir Türkiye için biz yerel yöneticiler olarak, sosyal demokratlar olarak hep birlikte mücadele ediyoruz. İşte onun için Afganistan olmuyoruz, olmayacağız da. Değerli dostlar, ülkemizde olarak zor günlerden geçiyoruz. Biraz önce ifade ettiğim gibi bir buçuk yıl önce başlayan pandemi süreci arkasından 30 Ekim’de yaşadığımız büyük İzmir depremi yine İzmir’de su baskınları, tsunamiler arkasından büyük orman yangınları ve en son Karadeniz bölgesinde yaşadığımız büyük sel felaketleri… Tabii ki bu olayların hepsine üzülüyoruz ama sadece üzülmekle kalmıyoruz. Dikili Belediyesi olarak, tüm belediyeler olarak gücümüzün yettiğince buralara gönlümüzü açmaya, ulaşmaya çalışıyoruz. Millet İttifakı belediyeleri gerek bu süreçte gerekse halkçı uygulamalarıyla tarih yazıyor.” dedi.

dikili-kultur-sanat-demokrasi-ve-emek-festivali-coskuyla-basladi-915698-1.

Festivalin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bu akşam sizlerle büyük mutluluk ve gurur duyuyorum, hepiniz hoş geldiniz. İki yıllık kapanma süreci yaşadık. Hepimiz çok acı çektik, hepimiz çok acı, sıkıntı ve üzüntüler çektik. Fakat hayat devam ediyor. Bu dönemde umudumuz için ruhumuzu beslemesi için birbirimize sahip çıkmamız için dayanışmamızı güçlendirmek için kültüre, sanata ihtiyaç duyuyoruz. Bu üç günlük Dikili Kültür-Sanat, Demokrasi ve Emek Festivali’nde çok güzel sanatçılarla buluşacağız, çok güzel etkinliklerle bir araya geleceğiz. O nedenle ben çok değerli başkanım Adil Kırgöz’ü tebrik ediyorum. Elinize, emeğinize sağlık” ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, “Dikili’nin bende karşılığı şudur. Ne zaman demokrasimize yönelik bir baskı, bir tahrik, bir ortadan kaldırma girişimi olsa ve demokrasi askıya alınsa ilk ateş Dikili’den yakılır, ilk özgürlük çığlığı Dikili’den atılır. Bu nedenle kendinizle ne kadar övünseniz azdır. Kültürüyle farklı, doğasıyla eşsiz, insanı örnek Dikili’nin, Dikili Kültür-Sanat Demokrasi ve Emek Festivali belki de Türkiye’nin en uzun, en kalıcı festivalleri arasındadır. Festivalde, siz güzel yürekli insanlarla bir araya geldiğim için çok bahtiyarım. Dikili Belediye Başkanımız Adil Kırgöz az zamanda büyük işler yapmış. Ben de kendisine partimiz adına çok teşekkür ediyorum. İzmir’in dağlarında açan çiçeklerin 81 vilayette açana kadar demokrasi mücadelemize, hak-hukuk-adalet mücadelemize devam edeceğimizi Dikili Meydanı’ndan dosta düşmana ilan ediyoruz” diye konuştu.

dikili-kultur-sanat-demokrasi-ve-emek-festivali-coskuyla-basladi-915699-1.

Konuşmaların ardından yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün yaptığı “Selda” belgeseli Dikilili’lerle buluştu. Belgesel sonrası ise Selda Bağcan konseri gerçekleşti. Sevilen sanatçının şarkılarına festivale katılan binlerce Dikilili hep bir ağızdan eşlik etti.