Ertuğrul Özkök dünkü yazısında müjdelemiş. Fransa’da modaevleri kullandıkları fotoğraflara photoshop uygulanmışsa bunu açıklamak zorunda olacaklarmış. Özkök bu bilgiyi verirken arada havasını atmaktan da geri durmamış, Hürriyet Seyahat’in kapağındaki kendisinin bir kaplanla çok yakın mesafede duran fotoğrafına “photoshoplu değildir” açıklamasının not düşüldüğünü söylemiş. Kaplanlara fısıldayan kahramanımız, Türkiye medyasına da fısıldamış ve photoshoplu fotoğraf kullanımı konusunda dürüstlüğe davet ediyor. Ana-akım medyamızın göz yaşartan “çok sesliliğine,” müthiş “objektif gazeteciliği”ne bakınca, gerçekten gazeteciliğimizin tek ve büyük derdinin bu olduğunu anlıyoruz. Öyleyse bu haftaki Köşe Vuruşu’nda güzide medyamızın Photoshop problemine odaklanalım.

Siyah noktaları yok etme
İlk önce, çok uzağa gitmeden Hürriyet’ten başlayalım. Hürriyet yazarı Mehmet Y. Yılmaz bir izne çıktı geri dönemedi. Nasıl bir photoshop yaptılarsa koca adam, portre fotoğraflarından yok edilen siyah noktalar gibi silindi gitti, izahat yok. Hani aşırı “photoshop” sonucu Abdülkadir Selvi’ye falan dönüştüyse onu da bilelim. Mehmet Yılmaz bu konuda tek değil tabii, birileri mütemadiyen yok olup gidiyor medyadan.

Filtre kullanımı
Instagram’dan da biliyorsunuz jenerik ismiyle photoshop tarzı programlar, fotoğrafları filtrelerle güzelleştiriyor. Büyük bir kısım medyaya baktığımızda ana haber bültenleri olsun, gazeteler olsun öyle bir filtre kullanılıyor ki, sadece medyayla yetinen biri, ülkede yönetimden kaynaklanan herhangi bir problem olmadığını düşünebilir. Örneğin; buyruk gelmedikçe TEOG’un üzerindeki “çok gerekli bir şey” filtresi asla kalkmaz haberlerde. Sonra, hep başkaları yüzünden –bilhassa muhalefet- yüzünden yaşanan bazı sorunlar var, o kadar. Fotoğrafların kenarına “photoshop” yazdık dürüst olduk diyelim, filtreli haber içeriğini ne yapacağız?

Muhteşem efektler
Photoshopta güzel efektler var biliyorsunuz ve o efektlerle gerçeklerle hiç alakası olmayan yeni bir gerçeklik yaratılabiliyor. Diyelim ki bir muhalif fotoğrafı var, bir efekt uygularsınız, hemen bir “teröriste” dönüşebilir. Fotoğraf olarak yapınca “photoshop” dedik de haber konsepti de böyle. İtirazı olan terörist sırasına yazılıveriyor. En iyisi gazetenin isim ve ambleminin olduğu yere bir “photoshopludur” damgası basıp geçelim.

Foto manipülasyon
Foto manipülasyon genellikle birden çok fotoğrafı birleştirme yoluyla yapılan değişikliklere deniyor. İktidar medyasında yaratılan biz ve onlar ilüzyonu buna güzel bir örnek. CHP, HDP, DHKP-C, PKK, faiz lobisi, FETÖ, Doğan Medya’yı sürekli aynı fotoğrafın içinde eritme eğilimi aslında çok güzel bir foto-manipülasyon örneği.

Bu yazı da photoshoplu
Örneklerden de anlaşılacağı gibi, fotoğraflara photoshopludur yazmaya tamam da o haber fotoğraflarının içeriği photoshoplu olduktan sonra ne anlamı var ki. Bırakalım dağınık kalsın. Son zamanlarda, gerçeklerin artık üzerine mizah yapılmayacak kadar abartılı olması nedeniyle pek kullanmadığım “mizah efektini” bu yazıya uygulamaya çalıştığım için, yazı da biraz photoshoplu. Çok sıkılmışlığıma yorulabilir. Zira değişen bir şey yok.