Ara verilen Süper Lig Cemil Usta Sezonu, salgın bitmeden taraftarsız devam ediyor. Statlar sessiz. Taraftarın uğultusunun eşlik etmediği röveşata, top 90’a gitse bile eksik. Seyircisiz tadı tuzu olmuyor maçların.

Ama…

Herkesin bilip herkesin sustuğu sessizlikten daha kötüsü yok.

Futbol sansür ıssızlığında felaketine koşuyor.

Bakmayın siz futbol dünyasının delikanlı pozları, dobra imajları, cesur edalarıyla havasından geçilmeyen karakterlerine. Hepsi korkuyor. Her pozisyonu milim milim konuşurken büyük gerçeği gizliyorlar. Kameralar kapanınca başlıyor hakiki analizler. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı, Hazine Bakanı Berat Albayrak, futbolculardan çok konuşuluyor.

İddaa kuponları yapılırken sadece takımlara değil politikaya da bakmak şart artık.

Trabzonlu Berat Albayrak, siyasi ikbalinin temellerini memleketine çakmak için futbolun bütün renklerini kirletiyor.

***

Delil mi?...

Bir…

6 Haziran 2019

Berat Albayrak, Trabzonspor tesislerinde “Taraftarı olmaktan gurur duyduğumuz kulübümüzü bu sene artık inşallah en tepede görmek temennimiz ve duamız” dedi.

İki…

29 Aralık 2019

Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman, görevden alındı. İddiaya göre; Berat Albayrak, Ünal Karaman’ı istemiyordu. Bordo-mavili taraftarlar ayağa kalkmış, tesislerin önüne akın etmişti. Bazı Trabzonsporlular sosyal medyada “Ünal Karaman’ı yedirmeyiz” derken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ünal Karaman’ı korumak için devreye girdiğini anlatıyorlardı. Tek merkezden yönetilen troller, Berat Albayrak’ın Trabzonspor’u iflastan kurtarıp zirveye çıkardığını anlatan panolar ile karşılık vermişti. AKP içindeki siyasi çekişme bile bulaştı Süper Lig’e.

Trabzon Belediye Başkanı da “Berat Albayrak, Trabzonspor’u bataktan kurtardı” diyerek topa girmişti.

Üç…

2 Şubat 2020

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan, Trabzonspor’un Fenerbahçe’yi 2-1 yendiği maçtan sonra tarafsız değil taraftar olarak konuştu: “Trabzonspor inşallah bu yıl şampiyonluk ipini göğüsleyecek.”

***

Kendileri siyasi şikeyi gizlemiyor bile. Ama Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 12 Ocak 2020’de Trabzonspor için “Sırtını devlete dayamış”, “İflastan nasıl kurtarıldı?” deyince sansür devreye girdi.

Kesin bilgi:

Ali Koç’un açıklamalarını spor sayfasına manşet yapan Demirören’in Hürriyet Gazetesi basıldıktan sonra matbaada çöpe atıldı. Ali Koç haberi küçültülerek gazete yeniden basıldı. Haber oyundan alınırken sahaya sansür girmişti.

Futbolda Berat Albayrak etkisini Cumhuriyet’teki köşesinde Barış Terkoğlu da yazmıştı. Başka bir haber bahane edilerek 4 ay Silivri Cezaevi’nde hapsedilen Barış Terkoğlu’na tahliye edildikten bir gün sonra, Perşembe günü bu yazıyla ilgili dava tebliğ edildi. Berat Albayrak 100 bin TL’lik hakaret davası açmıştı.

Bunları yapan siyasi irade neler neler yapar. İktidarın baskısıyla hâkimlerin kararlar verdiği bir ülkede hakemler direnebilir mi?

***

Ancak ekranlarda yayımlanmasa, gazeteler yazmasa da gerçek susmuyor, yayılıyor. Siyasi iktidar, yeşil sahada olunca ne top yuvarlak ne de maç 90 dakika. Salgından önce Fenerbahçe tribünleri Berat Albayrak’ı protesto ediyordu.

Artık her düdük çalındığında kulaklarda siyasi şaibe çınlıyor. Kahvehanelerdeki futbol muhabbetleri çoktan siyasi analizlere dönüştü.

Ne de olsa Süper Lig’in 28. haftasında tablo şöyleydi:

Lider; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yeğeni Göksel Gümüşdağ’ın başkanı olduğu Başakşehir. İkinci sırada Berat Albayrak’ın gölgesi altındaki Trabzonspor var. Bordo-mavililer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ağabeyi Hasan Çavuşoğlu’nun başkanı olduğu Alanyaspor ile 2-2 berabere kaldı.

Gerçekten ‘süper’ bir lig.

Wushu Federasyonu’nun hem başkanı hem hakemi hem sporcusu olup kendi kendini şampiyon ilan eden ‘Addams Ailesi’ seviyesine ulaşılır böyle giderse.

***

Düşünür John Dalberg-Acton (1834-1902) “Mutlak güç, mutlak yozlaşma demektir” demiş. Otoriter rejim sadece gazetecileri, aydınları hapsetmiyor, yozlaşma tüm hayata sirayet ediyor. Futbolu da bitiriyor.

Renklere buluşan siyasi leke en büyük haksızlığı bordo-mavililere yapıyor. Ligin en güzel futbolunu oynayan Trabzonspor’u siyasi hesaplar ile gölgeliyorlar. Üstelik bu hafta Ankaragücü ile 1-1 berabere kaldılar.

Tek çözüm var ve 2019-2020 sezonunun adında gizli: ‘Cemil Usta.’ Nam-ı diğer Dozer Cemil, 1976’da şampiyon olan Trabzonspor’un kaptanıydı. ‘Dozer’ lakabı sadece kuvvetini değil, mangal gibi yüreğini anlatırdı.

Takım onu satış listesine koyduğunda “Ben Trabzonspor’un kaptanıyım, başka takımın kaptanı arkasında sahaya çıkamam” diyerek 32 yaşında futbolu bırakmıştı. Geçim sıkıntısı yaşayan Dozer Cemil, 2003’te yolda yürürken kalp krizi geçirip öldüğünde cebinden 5 lira çıkmıştı.

Futbolu bu bataklıktan çıkartmanın tek yolu var. Dozer Cemil gibi yüreğini sahaya koymak, susmamak, gerçeği savunmak…

FİKRİ TAKİP

Geçen hafta halka IBAN gönderen Cumhurbaşkanlığı’nın Saray müdavimi şarkıcılara destek için milyonlarca lira harcayarak düzenlediği konser serisini yazmıştım. Seyircisiz konserler devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Youtube kanalında yayımlanan ihtişamlı, canlı konserleri 100 ila 500 kişi izlerken assolistlere yüz binlerce lira sessiz sedasız akıyor.