Dünyada kaç tane diktatör vardır? Kaç tane diktatörlüğe heves eden “lider” vardır? Liderlik meselesinin genel tarifini düşününce sanki liderlikten doğrudan diktatörlüğe giden bir yol açılıyor. Belki de Eşbaşkan beş başkan diye uzatmadan buradan kestirip atmak gerek bu meseleyi.

Size yeni bir filmden bahsedeceğim. Büyük ülkelerin diktatörlerinden pek bahsedilmese de küçük ülkelerin diktatörlerini makaraya alan epeyce film yapılıyor. Büyük ülkelerin diktatörleri kendileri sürekli film çevirdikleri için, belki de onları makaraya almaya gerek kalmıyor.

Burada bir parantez açıp gündeme değinelim. Geçen hafta bir “dünya liderini” açıktan suçlayan İngiltere soğuk savaş kapılarını yeniden araladı. Bunun filmini kim çekecek göreceğiz. Ama bu filmin orjinal hiçbir yanı olmayacağı daha başlangıcından belli oldu. Temkinli olmaya çalışan Corbyn’e bir “komünistler Moskova’ya” denmediği kaldı.

Wadiya’da Sacha Baron Afrika’nın bağrındaki memleketini yağmalayıp onu bunu astırmakla meşguldü. Geçen hafta gösterime giren “Diktatöre Mektup” filminde de Michael Caine ve dalkavukları Karayiplerdeki ada ülkesinde terör estiriyor.

Filmin diktatörlük ile ilgili kısmı sadece birkaç dakika aslında ama bütün klişe diktatör hikayeleri oraya sığdırılmış. Karayipli diktatör Anton bıyıklarını ve saçlarını simsiyah boyatıyor. Askeri kıyafetler giyiyor. Başkanlığı ve başkumandanlığı çok seviyor. Bir sahnede demet demet paraları kasadan toplayıp ülkeyi terkediyor.

Tesadüfen mektup arkadaşı olduğu Amerikalı genç kız, sıgınabileceği tek dostu olarak diktatörü evlerinin garajına alıyor. Bundan sonrası mutlu son. Diktatör ülkesini terketmesine neden olan isyancılardan -bunu hain, terorist, ajan diye de okuyabilirsiniz- öğrendiği taktiklerle genç kızın okulundaki çeteye karşı kalkışma örgütlemesine rehberlik ediyor. Sonra bilindik darbe ve operasyon vakaları birbirini takip ediyor.

Tam bütün diktatörlere aynı sonu dileyelim demeye hazırlanıyorsunuz ve o anda kan ter içinde uyanıyorsunuz. Film mi rüya mı karar veremiyorsunuz. Uyansanız bir dert uyanmasanız başka dert.

Diktatöre mektup güzel film vesselam.

İyi haftalar ve bol şanslar.