ÖDP sekizinci kongresini büyük bir coşku ile gerçekleştirdi. Kongrede AKP eliyle inşa edilmek istenen sivil diktatörlüğe izin verilmeyeceği bir kez daha vurgulandı. Partideki Eş Genel Başkanlık sistemi ise kaldırılarak yerine 5 kişilik Başkanlar Kurulu seçildi

‘Diktatörlüğe  izin vermeyeceğiz’

BURCU CANSU / burcucansu@birgun.net

Özgürlük ve Dayanışma Partisi 20’inci yılında sekizinci Kongresi’ni gerçekleştirdi. Ankara Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda gerçekleşen Kongre’ye ülkenin dört bir yanından gelen ÖDP'liler büyük katılım gösterdi. "Haziran Türkiye’sini Kuracağız” pankartının bulunduğu salonda İstanbul’da faşist saldırılarda yaşamını kaybeden Sinan Kayış ve Bahadır Grammeşin anısına “Bahadır Burada, Sinan Burada” yazılı pankart da yer aldı.

DEVRİMCİ DAYANIŞMA
ÖDP Kongresi’ne çok sayıda konuk da katıldı. EMEP Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Emekçi Hareket Partisi Başkanı Sibel Uzun, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş ve MYK Üyesi Metin Çulhaoğlu, KP MYK Üyesi Erhan Nalçacı, SYKP Eş Başkanı Necla Kurul, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal ve İlhan Cihaner, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş HDP’den Orhan Çelebi kongreye katılarak destek verdi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Hacı Bektaş Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, TİHV Başkanı Metin Bakkalcı, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da kongrede yer aldı. Cam ve Metal İşçileri de kongreye katıldı. Cerattepe direnişçileri de kongreye katılarak destek verdi.
Eşitlik, bağımsızlık ve devrim yolunda yaşamını kaybeden tüm değerler ve Sinan Kayış, Bahadır Grammeşin için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasından sonra Divan Başkanlığı’na Kaya Güvenç, Divan üyeliğine İdem Erman, Göks​u Cengiz, Deniz Demirdöğen, Selma Güven'in seçilmesiyle gündeme geçildi.

‘ERDOĞAN HER ŞEY OLMAK İSTİYOR'
Kongrenin açılış konuşmasını yapan ÖDP Eski Eş Genel Başkanı Alper Taş, AKP’nin yeni bir anayasayı gündeme taşıyarak Başkanlık sistemini dayattığını ve Türkiye'de fiili bir başkanlık sistemi bulunduğunu belirterek, "Recep Tayyip Erdoğan başkanlık rejimiyle her şey olmak istiyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı olmak istiyor. Bizim de buna boyun eğmemizi ve teslim olmamızı istiyor. 21 yy’da Türkiye’de sivil bir diktatörlüğe asla izin vermeyeceğiz" dedi.
AKP'nin 12 Eylül Anayasası'nı güçlendirmek istediğini ifade eden Taş, "12 Eylül darbe anayasasının çizgilerinden biri yürütmeyi güçlendirmektir. AKP’de yürütmeyi tekelleştirmek istiyor. AKP 12 Eylül anayasasına karşı çıkmıyor. Darbe anayasasının yetkileri yetmediği için daha fazla yetki istiyor. Bu zihniyet bu darbe anayasasını aşamaz" tespitini yaptı.

'REJİMİN İNŞASI İÇİN SAVAŞIYORLAR'
Konuşmasında Kürt Sorunu'nun Türkiye'deki en önemli sorunlarından biri olduğunu belirten Taş, "Kulübeler yanıyor. Emekçi Kürt gençleri ölüyor. Bu tarafta ise atanamamış gençler askere gidiyor. Yoksul Türk gençleri ölüyor. Bu savaş başkanlık rejimini inşa etme savaşıdır. AKP Sur’u Cizre’yi ve Yüksekova’yı zaptederse Erdoğan başkanlık rejimini inşa edecektir." dedi. Türkiye’nin barışının Suriye’nin barışından geçtiğini belirten Taş, cihatçıların emperyalizm ortaklığı adına Suriye'ye yığdırıldığını fakat Suriye'nin bu duruma direndiğini ifade ederek, Suriye halkıının kendi kaderini tayin etmesini savunduklarını söyledi.

'ELVEDA PROLETERYA'YA ELVEDA
Taş, yeni dönem ÖDP'nin misyonunu ise şöyle tanımladı:
•“Amacımız toplumsal olanı siyasallaştırmak, siyasal olanı ise toplumsallaştırmaktır. Bu Haziran hareketini bir direniş örgütü olarak büyütecektir.
•Sınıf ve emek hareketininde mücadele büyütülecek.
•Kürt hareketiyle zemin güçlendirilecek.
•Elvada proleterya diyenlere biz de elveda diyoruz.
•Memleketin nerede bir ekoloji mücadelesi varsa ÖDP oradadır. Önümüzdeki dönem ekoloji mücadelesinde ÖDP öncü rolünü üstlenecektir. Artvinin dağlarını direniş alanına dönüştüren o arkadaşlarımızın geleneğini sürdüren Artvinli kardeşlerimize selamlarımızı iletiyoruz.
•Bu gün parçalanmış ve bölünmüş bir Türkiye var. Çok arkadaşımız yitirdik. Bu bölünmüş Türkiye’yi yeniden birleştirmek gerekiyor. Türkiye’yi bir araya getirme görevi devrimcilerin ve sosyalistlerin omuzlarındadır. Eşitlik ve özgürlük temelinde birleştirecektir.

'HAZİRAN' DEĞİŞTİREBİLİR
Kongrede konuşma yapan Birleşik Haziran Hareketi Türkiye Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ise AKP'nin iktidarda olduğu 14 yılda ülkeyi yıkıma sürüklediğini belirterek, "Bizler Birleşik Haziran Hareketi olarak değişmez olanı değiştirebiliriz. Yıkılmaz olanı yıkabiliriz. Kurulmaz olanı kurabiliriz. Bunu yapabilmenin tek yolu ise bağımsız bir sosyalist hattın kurulmasından geçiyor. Bizler ortak olanın altını çiziyoruz. Bazıları anayasa değişikliği ve başkanlık hayallerini kuruyorlar. Halkın yüzde ellisini sevenler ve yüzde elisini düşman sayanlar yeni anayasa yapamazlar" dedi.

AVRUPA SOLUNDAN DESTEK
Sendika başkanları, Avrupa Sol Partisi’nden konuklar, demokratik kitle örgütü temsilcileri, meslek örgütleri temsilcileri de kongrede konuşma yaparak yeni dönem için birlikte mücadele vurgusu yaptı.

BAŞKANALR KURULU SEÇİLDİ
Kongrede Eş Başkanlık Sistemi değiştirilerek 5 kişilik Başkanlar Kurulu oluşturuldu. Başkanlar Kurulu’na Alper Taş, Önder İşleyen, Pelin Bektaş, Çiçek Çatalkaya, Sema Yazan Özçetin seçildi.

***

Demirtaş: Gün mücadele günüdür

Kongrede konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Türkiye tarihinin katilamlar tarihi olduğu kadar direniş tarihi de olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yüzyılıda bizim dışımızdaki güçler nasıl yaşayacağımıza karar verecekse biz izlemeyeceğiz. Gezi’de Sur ve Cerrattepe’de ablalarımızdan aldığımız tarihsel mirası zafere ulaştırma günü bu gündür. Siyasi sınırları tanımadan bütün halkların ve ezilenlerin mücadele birliğini sağlamak zorundayız” dedi. AKP’nin kendi ideloji modelini inşa etmek istediğine vurgu yapan Demirtaş, “Başkanlık sistemiyle tek kişilik diktatörlük istiyorlar. 7 Haziran’dan bu yana bir bunalım yaşıyorlar. Sloganlaştırdığımız her bir ilkeyi mücadele ederek savunabiliriz” diye konuştu.


***

Kongreye Devrimci Gençler damga vurdu

Kongrenin en coşkulu katılımcıları diğer kongrelerde olduğu gibi yine Devrimci Gençler oldu. ÖDP üyelerinin ve konukların doldurduğu salona gençler ellerinde Mahir Çayan, Ernesto Che bayrakları taşıyarak girdiler. Fidel Castro, Bahadır Grammeşin ve Ulrike Meinhof’un fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşındı. Devrimci Gençlerin, “Mahir, Hüseyin, Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş”, “Söz Yetki Karar İktidar Halka” sloganları ile salona girmeleri alkışlarla karşılandı. Salonda yer alan katılımcılar Devrimci Gençlerle birlikte “Dev Genç Marşı’nı” hep biz ağızdan ayakta sol yumruklar kaldırılmış halde okudu.