Diktatörü davul zurnayla 'uğurladılar'

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren’in cenazesi devlet töreniyle defnedilirken, Türkiye'nin birçok yerinde protesto edildi.

Evren'in Ahmet Akseki Camii’ndeki cenaze namazı sırasında da protesto yaşanmış, 'Hakkımız haram olsun' diyen iki kadın yaka paça caminin arkasına götürülmüştü.

Evren'in yaşamını yitirdiği GATA'dan cenazesinin alınması itibarıyla alınan yoğun güvenlik önelmleri dikkat çekerken, cenaze mezarlığa getirilirken, girişte bekleyen bir grup sloganlar atarak, üzerinde, 'Diktatör dediğiniz adam bile dünyaya kazık çakamadan böyle gitti. Siyaseti hak, hakikat ve halk için yapın. İbret alalım' yazılı pankart açmak istedi. Ancak güvenlik ekipleri grubu engelledi.

DAVUL ZURNAYLA YÜRÜDÜLER
Öte yandan Ankara'da Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi bir grup, üzerinde "Diktatörler böyle uğurlanır" yazılı pankart açıp, davul zurna eşliğinde Kızılay'dan Yüksel Caddesi'ndeki İnsanlık Anıtı'na yürüdü.
     
Burada Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleriyle bir araya gelen BES üyeleri yaptıkları ortak basın açıklamasında, Kenan Evren ile suç ortaklarının insanlık suçu işlediklerini söyledi. grup adına açıklama yapan Metin Uzuner, Evren'in devlet töreniyle gömülmesine de tepki gösterdi.

'BERFO ANA ONU BEKLİYOR'


İstanbul Galatasaray Meydanı’nda ise birer saat arayla 78’liler Girişimi ve Cumartesi Anneleri eylem gerçekleştirerek "Hakkımızı helal etmiyoruz" dedi.

12 Eylül'de gözaltındayken kaybedilen Cemil Kırbayır’ın yıllarca mezarını aramasıyla kamuoyunda Berfo ana olarak tanınan ve iki yıl önce hayatını kaybeden Berfo Kırbayır’ın kızı ve oğlu da oradaydı. Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, " Eğer musalla taşına yakın bir yerde olsaydık, o bir insanlık suçlusudur diye haykıracaktık" dedi. Kız kardeşi Fatma Kırbayır da, "Ölünün arkasından söylenmez ama o ölü bile değildir. Kara yazmamı Allah’ın huzuruna göndereceğim. Berfo ana onu bekliyor. Hakkımı helal etmiyorum" diye konuştu.

İZMİR'DE HELVA DAĞITILDI


İzmir'in Dikili İlçesi'nde de yurttaşlar davul, zurna eşliğinde helva dağıttı. Atatürk Meydanı'ndaki helva dağıtımı sırasında bir yurttaşın "Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?" diye sorması üzerine kalabalık, hepbir ağızdan "darbeci bilirdik", "faşişt bilirdik" diye bağırdı.

Muğla'nın Menteşe İlçesi'ndeki Sınırsızlık Meydanı'nda 12 Eylül döneminde işkence gören, cezaevlerinde yatan bir grup yurttaş biraraya gelerek,  Evren'e haklarını helal etmediklerini açıkladı.

Evren'in cenaze namazı sırasında protesto!

Kenan Evren, cenazesinde tek başına!