Dilan'a 'marjinal' diyen Vali Mutlu soruşturmadan 'yırttı'

2013’teki 1 Mayıs kutlamalarına polisin saldırması sonucu biber gazı fişeğiyle başından yaralanan Dilan Alp hakkında 'marjinal' ve 'tam bir radikal mensuptur' ifadelerini kullanan dönemin valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun soruşturulmayacağı belirtildi. Savcılığın inceleme talebini reddeden İçişleri Bakanı Efkan Ala, Mutlu'nun Alp için "19 yaşındaki kızımız" ifadesini kullandığını, dolayısıyla soruşturulacak bir eylemi olmadığını belirtti. Ala, Mutlu'nun sadece Emniyet'ten gelen bilgileri açıkladığını söyledi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Dilan Alp’in avukatları Gülizar Tuncer ve Umut Alkaç, Vali Mutlu’nun Alp hakkında, “elinde molotof vardı”, “yasadışı örgüt üyesidir”, “taş atıyordu”, “militandır”, “bizde kayıtları var”, “marjinal grup üyesidir” ve “tam bir radikal mensuptur” diyerek, iftirada ve yargısız infazda bulunduğunu iddia etmişti. Bunun masumiyet karinesini ihlal ettiğini savunan avukatlar suç duyurusunda bulunmuştu. Avukatlar ayrıca hem Mutlu hem de dönemin Emniyeti Müdürü Hüseyin Çapkın’ın orantısız güç kullanımı sonucu Alp’in yaralanmasına yol açtıklarını ileri sürmüştü.

İçişleri Bakanlığı, Mutlu ve Çapkın aleyhindeki şikayetin işleme konulmamasına hükmetmiş, avukatlar da bu kararı Danıştay’a taşımıştı. Danıştay 1. Dairesi de bunun üzerine geçen yıl oy çokluğuyla aldığı kararda, Mutlu’nun Alp hakkında kullandığı ifadeler için, “Ön inceleme yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olduğu” sonucuna varmıştı. Danıştay,  'şikayetin işleme konulmamasına ilişkin kararı' da kaldırmıştı.

'TOPYEKÜN DEĞERLENDİRME AÇIKLAMASI' YAPMIŞ
Ancak Daire, iki kamu görevlisinin Alp’ın yaralanmasından doğrudan sorumlu tutulamayacağına karar verdi. Bu karara karşın üye hakimlerden Zeynep Yılmaz karşı oy yazısında, Alp’in yaralanması bakımından da ön incelemeye ihtiyaç duyulduğunu ve soruşturma izni verilip verilmeyeceğine karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Kendisine gelen inceleme talebini 15 Aralık 2014'te reddeden İçişleri Bakanı Ala, Vali Mutlu’nun o gün meydana gelen olayları topyekün değerlendirmek üzere açıklama yaptığı iddia etti. 

Kararda, “Mutlu’nun konuşmasına bütün olarak bakıldığında aralarında Alp’in de bulunduğu yaralılar için şifa dilediği, Alp’ten ‘19 yaşındaki kızımız’ diye söz ettiği, bu olaylara ilişkin diğer bilgileri herhangi bir çarpıtma ve dezenformasyon veyahut iftira amacıyla kullanmadığı” denildi. 

'Dilan kızımız polise saldırdı'