Dilek bile bile ölüme gönderildi

ZEYNEP KURAY zeynokuray@gmail.com @zeynokuray

Sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partiler, İstenbul Sirkeci’deki tarihi PTT binası önünde eylem yaparak, geçen hafta binanın restorasyonu sırasında yaşanan ve 23 yaşındaki restoratör Dilek Dayar’ın ölümüyle sonuçlanan iş cinayetini protesto etti.

Eyleme Dilek Dayar’ın ailesi, HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yanı sıra; DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş, Limter-İş, KESK Kültür Sanat-Sen, İnşaat-İş, Zeytinburnu Belediyesi önünde 4 ayı aşkın süredir direnişte olan Kenan Güngördü, Newal Kültür ve Dayanışma Derneği, Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği, Emek ve Onur İşçileri ile aralarında ÖDP, HDP, ESP, Devrimci Parti’nin de olduğu çok sayıda siyasi parti katıldı.

Eylemde Dilek Dayar’ın annesi gözyaşlarına boğulurken, sendikalar ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı KESK Kültür Sanat-Sen üyesi, konservatör ve restoratör Buket Kafadar Son okudu. Alınmayan önlemler nedeniyle Dilek Dayar’ın 26 Temmuz’da 20 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirdiğini hatırlatan Son, “İskelesi yüklenici firma Karacan İnşaat tarafından kurulan ve restorasyon çalışması taşeron firma Adım Restorasyon’a verilen tarihi Sirkeci PTT Merkez binasındaki iş cinayetinde, restoratör ve işçi arkadaşlarımızın havanın rüzgârlı olduğunu belirtmelerine ve metorolojinin şiddetli yağış uyarısına rağmen çalışma kararı alınmıştır. Kültür varlıklarını korumak meslektaşlarımızın görevidir. Bizleri korumak ise ilgili kurumların görevidir” dedi.

‘Yasa tümüyle değişmeli’
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bütün kaybettiğimiz kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın ölümünün nedeni sadece ve sadece daha fazla kâr etmek isteyen sermaye zihniyetidir. O nedenle bugün en fazla ölümlerin yaşandığı sektörlerin maden, inşaat gibi sermayenin kâr ettiği alanlar olması tesadüf değildir” dedi. Çerkezoğlu, iktidara şu çağrıyı yaptı: “İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını bir bütün olarak sermayeye ve taşerona açan 6331 sayılı yasa tümüyle değişmeli; bu alan sendikalar, meslek örgütleri ve üniversiteler tarafından özerk bir alan haline getirilmeli. Taşeron çalıştırma başta olmak üzere tüm güvencesiz çalışma biçimleri yasaklanmalı. İşçilerin sendikalaşmasının önündeki engeller kaldırılmalı.”

HDP Milletvekili Çelik ile Newal Kültür ve Dayanışma Derneği’nden Fırat Çakır’ın da kınuşma yaptığı eylem, sloganlarla son buldu.