Kısa bir dinlencede olacağım bu yazı günü. Geçmişten gelen, bir dergide yayınlanan yazımı alıntılamak istiyorum:

“Dergimiz okunuyor... Değerli yazarları(yazıları) övgüler alıyor nitel anlamıyla yazınsal boyutta... Ben de yazar Yıldız Cıbıroğlu'ndan e-posta aldım geçenlerde:

‘Sevgili Zafer Diper, o nefis yazılar için kutlarım. Diliniz körelmesin. Afrika halk sanatında dil ağızdan dışarı taşan, uzayan upuzun bir baltadır. Dilinizin ustalığı ve içeriği bana bu yorumu hatırlattı. İnsanın içindeki direnme gücünü müthiş ateşliyorsunuz. Edebiyat yeteneğiniz tiyatronuz gibi müthiş..."

Sağolasın Cıbıroğlu; dediğince, öyle bir izlenim bırakıyorsak ne iyi… En azından dayanç (sabır) verici bir yaklaşım sizinki; bundan ötürü benim sizi kutlayasım geliyor gerçekte... Ama balta keskinleşse de dokunduğu yerde güller açmıyor kolaydan öyle bir güzel, bir vuruşta olumluyu olumsuzdan ayıramıyor oldum olasıya ve biz sarkık dilliler bitimsizce tutsak bir kürenin içinde sanki soluk soluğa dört dönüyoruz umudun her bir ancığına sarılma istemiyle: ‘upuzun’luk bu işte... Geleceğe uzanıp bir yerlere yapışmak istiyoruz çünkü, üstüne hep kona kalan ölü sinekleri silkeleyerek; onun için uzuyor da uzuyor bizcilleyin sanatın dili durmamacasına: düşüncelerimizde, duyumsamalarımızda, ağısı yüreklerimizi yakan yalımlarda: yazarak, anlatarak, çizerek ve göstererek...
       

Gel dilleşelim(1) Cıbıroğlu dili dilince(2) ya dilim varmıyor bugünleri dillendirmeye... Diline düğüm düşesi(3) İsrail saldırıyor Orta Doğu'da çoluk çocuk demeden... BM demiş ki, ‘İsrail aşırı güç kullanıyor’; aşırısız'lığına onay veriyorcasına dili körelesice, dili damağına yetmemiş(4) görünümündeki Filistin'e… Ve dil vermek(5) gerekmiyor mu ABD'ye…
       

Dile takıla kaldık ya... N'aparlar bu takıntıyla; uzun dillerimizi kesip atmasınlar kanlı mezbahaların artıkları arasına... Ne de olsa birileri inançlı dil sürmeye(6). Dilimizi çekmesek(7) de dil üşürmekle(8) şaşalakca durmasak yalnızca, toptan gidebilsek dillendirerek(9) nedenlerin-nedenlerinin üstüne savaş kıyımlarının ve ardıllarının… Buna da derler: dilli düdük etmek(10)
       

Dilini çiğneyen(11) kim?!
       

Dili boğazına akmış(12) var mı içinizde?!..”

(1) Konuşmak, söyleşmek (Tarama Sözlüğü(TS),
(2) Kendine mahsus dil ile (TS),
(3) Dilsiz kalmak anlamında ilenç (Derleme Sözlüğü(DS),
(4) Hakkını savunmaktan aciz olmak(DS),
(5) Başkasının aybını ortaya çıkarmak, söz taşımak (DS),
(6) Küçüğün büyüğü azarlaması (DS),
(7) Söylemekten vazgeçmek (DS),
(8) Birçok kimse bir sözü aynı şekilde bir ağızdan söylemek (TS),
(9) Gizli kalması gereken bir sorunu yaymak (DS),
(10) Bir şeyi çok söyleyip etrafa yaymak (DS),
(11) Bir şeyi söylemeğe başlamışken söylemekten vazgeçmek (DS),
(12) Korkudan konuşamayacak duruma gelmek (DS).