Tarsus Emek ve Demokrasi Güçleri, tarafından yapılan açıklamada, “Velilerimizi ve öğrencilerimizi de bu tür dayatmalara karşı durmaya çağırıyoruz’’ dendi.

Din dersi dayatması bu yıla ‘özel’ değil


Yaren Çolak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), ortaokul ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak’ta yapılacağını açıklamasının ardından okul idareleri tarafından öğrencilerin dini dersler seçmeye yönlendirilmesi gündemdeki yerini koruyor. Daha önceki yıllarda da okul idaresinin öğrenciler adına ders seçtiğini anlatan veliler, öğrencilerin özgür iradesiyle seçim yapabilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Öğrencilerin okul yönetimi tarafından seçmedikleri derse yönlendirildiğini belirten veli Ahmet K., “Dersi seçiyoruz ancak okulun inisiyatifinde. Seçmeli ama zorunlu. Dersleri seçtikten sonra o dersi verecek öğretmen olmadığı belirtiliyor ve seçmediğimiz derse yönlendiriliyoruz” dedi.

Öğrencilerin yönlendirildiği derslerin ise genellikle Kuran, peygamberin hayatı gibi dersler olduğunu aktaran Ahmet K., “Dört yıllık eğitimi boyunca seçmeli derslerden faydalanamayıp onun yerine dini ağırlıklı dersler almak zorunda bırakıldı. İlgi alanlarına göre yönelim sağlayamıyor. Kendi ilgi alanlarına göre okulundan destek alamadı. Bu da çocuğun kendini geliştirmesine engel oldu” diye konuştu.

BAŞARISIZLIK GETİRDİ

Ayşe P. ise “Benim çocuğum ortaokul öğrencisi. Okul kendisine adeta bir sistem oluşturmuş. Seçmeli derslere kendileri karar veriyorlar” şeklinde konuştu.
Seçmeli ders konusunda yaşadıkları mağduriyetin ardından birçok kuruma konuyu ilettiğini ancak itirazlarının cevapsız kaldığını kaydeden Ayşe P., şunları söyledi: “En son MEB’e gittiğimde yetkili duruma tepki göstererek okulu aradı. Ardından okul bize yolladığı evrakları topladı. Ardından da öğrenciler istedikleri dersi seçti. Okulda bir veli toplantısı yapıldı. Orada yapılan manipüle edici konuşmaların ardından veliler dersleri değiştirerek tekrar peygamberin hayatı dersini aldıkları yeni evrakları imzaladı. Dolayısıyla da sayı sağlanamadı denilerek yine çocuğuma seçmeli ders olarak Peygamberin hayatı dersi verildi. Bu dayatma çocuğuma başarı değil başarısızlık getirdi.”

***


NE TÜR İKNA YÖNTEMLERİ KULLANIYORSUNUZ?

Öğrencilere dini derslerin dayatılmasına tepki gösteren Eğitimsen Çanakkale Şube Yürütme Kurulu, gayri resmi olarak öğrenciler ders seçimlerinde yönlendirilmek, baskı altına alınmak istendiğine vurgu yapıldı. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğün’ün okul müdürlerine ders seçimlerinde velileri ve öğrencileri yönlendirmeleri konusunda gönderdiği mesaja değinilen açıklamada, ‘’Dersi seçmek istemeyen öğrenci veya veli için ne tür ikna yöntemleri kullanıyorsunuz?’’ diye soruldu.