Akhisar’da dinci Hilaliye Vakfı, 2014'te yıllık 65 TL’ye kiraladığı ancak Valilik kararıyla belediyeye iade edilen bin ağaçlık zeytinliği işgal etti. Araziyi tel örgüyle çevirerek kullanmayı sürdüren vakfı, Akhisar'ın AKP'li Belediye Başkanı Hızlı, “Tel örgüleri kaldırırsak vakfımız zarar eder" diyerek savundu

Dinci vakfa zeytinlik kıyağı

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net

Manisa’nın Akhisar ilçesinde faaliyet yürüten Hilaliye Eğitim Vakfı, 2014 yılında “65 TL’ye” belediyeden kiraladığı ancak mera alanı olduğu için geri alınan arsayı tel örgü ile çevirerek kullanmayı sürdürüyor. Yaklaşık bin zeytin ağacının bulunduğu alanı üç yıldır işgal eden vakfa yaptırım uygulanmasını isteyen CHP’li belediye meclis üyelerine Akhisar'ın AKP'li Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Bunda kötü bir şey yok. Kurumu zaten Türkiye Diyanet Vakfı denetliyor. Tel örgüleri kaldırmak onlar için çok masraflı. Kullansınlar” yanıtı verdi.

Üç yıldır işgal altında
Akhisar Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında, 191 dönümlük işgal edilen arazi gündeme geldi. Vakıf, mera alanı olduğu için Valilik kararı ile ihaleden iki ay sonra geri alınan araziyi iade etmedi. Dinci vakıf, tel örgü çektiği zeytinliği, üç yıl boyunca kullanmayı sürdürdü. Bunun üzerine konuyu Belediye Meclisi gündemine taşıyan CHP, alanın geri alınmasını, tel örgülerin kaldırılmasını ve arazinin yurttaşların kullanımına tahsis edilmesini istedi.

'İptal kararı doğru değil'
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise toplantıda zeytinliği gasp eden vakfı savundu. 191 dönümlük alanın hemen yanında vakfın “külliyesi”nin bulunduğunu belirten Hızlı, “2015 yılında kurumun kullanımını iptal eden karar doğru bir karar değil. Hilaliye Vakfı, belediyemizle ihtilafa düşmemek için karara itiraz etmemiş. Zeytinlerin toplandığına ilişkin bir delil yok. Hilaliye Vakfı buraya bir masraf yapmış. Tel örgülerin sökülmesinin manası yoktur? Vakfımız zarar eder” dedi.

'Bu gasba son verilmeli'
Hilaliye Vakfı’nın alanı gasp ettiğini ve halkın kullanımına yeniden açılması gerektiğini ifade eden CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakıroğlu, BirGün’e konuştu. Zeytin ağaçlarından gelir elde edilmediği iddiaları ile ilgili olarak CHP’li Bakıroğlu, “Alan kullanılmıyorsa tel örgüler orada neden hâlâ duruyor? Burası belediyenin malıdır. Kamunun alanı. Akhisarlı'nın malına bu kadar duyarsız olunması kabul edilemez. Alan ıslah edilerek çok daha yararlı bir şekilde kullanılır. Bu gaspa son verilmelidir. İşgali yapan kim olursa olsun karşısında duracağız” ifadelerini kullandı.