Gençler arasında muhafazakârlaşma eğilimi düşüyor. Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin bölge illerini kapsayan anketine göre ailelerini ‘dindar ya da muhafazakâr’ olarak tanımlayanların oranı yüzde 20’yi bulurken, kendilerini bu kategoride tanımlayanların oranı yüzde 7’de kaldı.

Dindarlaşma projesi tutmuyor

POLİTİKA SERVİSİ

İktidar genç kuşaklar üzerinde hegemonyasını her geçen gün yitirirken, gençler arasında muhavazakarlaşma eğilimi de hızla düşüyor. Son dönem yayımlanan kamuoyu yoklamaları, gençlerin önceki kuşaklara göre daha özgürlükçü ve seküler tutum sergilediğini ortaya koyarken, söz konusu eğilim batıda olduğu kadar bölge illerinde de kendini gösteriyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 6-16 Temmuz’da Diyarbakır, Mardin, Van, Şırnak, Hakkâri ve Batman’da 15-34 yaş arası 580 genç ile gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasının sonuçlarını paylaştı. Ankete göre gençlerin yüzde 20’si ailelerini muhafazakâr olarak tanımlarken, kendilerini muhafazakâr olarak tanımlayanların oranı ise yüzde 7’de kaldı. Öte yandan bu gençler, ikinci yılını geride bırakan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden memnun olmadıklarını, en büyük kaygılarının işsizlik, savaş ve demokrasi olduğunu ifade etti. Gençler arasında yüzde 67’lik bir oran yurt dışında yaşamak istediğini belirtti.

Gençlerin ankette kendilerine yöneltilen sorulara verdikleri yanıtlar şöyle:

■ “Ailenizin Politik Dünya Görüşünü Genel Olarak Nasıl Tanımlarsınız?” sorusuna gençlerin yüzde 34,6’sı “Yurtsever”, yüzde 22,5’i “Demokrat”, yüzde 20,8’i, “Muhafazakâr ya da Dindar”, yüzde 9,4’ü “Sosyalist” yanıtını verdi.

■ “Kendi Politik Görüşünüzü Nasıl Tanımlarsınız?” sorusuna ise; gençlerin yüzde 30,8’i “Yurtsever”, yüzde 24’ü “Demokrat”, yüzde 22,7’si “Sosyalist” ve yalnızca yüzde 8,6’sı “Dindar ya da Muhafazakâr” yanıtını verdi

■ Açık uçlu sorulan “Geleceğe Dair En Önemli Beklentiniz Nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 23,8’i “Adil, Özgür ve İnsanca Yaşamak”, yüzde 12,9’u “Barış, Kardeşlik, Huzur”,yüzde 12,3’ü “Demokratik Bir Ülkede Yaşamak”, yüzde 6’sı “Atanmak, İş veya Meslek Sahibi olmak, derken yüzde 15,8’i “Herhangi Bir Beklentim Yok” dedi.

■ “Geleceğe Dair En Önemli Kaygınız Nedir?” sorusuna ise, katılımcıların yüzde 12,9’u “İşsizliğin Daha da Artması”, yüzde 9,8’i “Ekonominin Daha da Kötüye Gitmesi”, yüzde 9,8’i “Savaş, Küresel Savaş politikaları”, yüzde 9,2’si “Mevcut Rejimin Devam Etmesi”, yüzde 8,5’i “Çatışma ve Savaş Sürecinin Artması/İç Savaş” yanıtını verdi.

■ “Şu An Türkiye’de Var Olan Cumhurbaşkanlığı Sistemini Nasıl Değerlendiriyorsunuz?” sorusuna katılımcıların: yüzde 86,5 gibi büyük bir oran “Desteklemiyorum”, yüzde 7,7’si “Destekliyorum”, yüzde 5,8’i “Kısmen Destekliyorum” şeklinde yanıtladı.

■ Araştırma grubuna sorulan “İmkânınız Olsa Yurt Dışına Yerleşmek İster Misiniz?” sorusuna yüzde 67,5’i “Evet”, yüzde 32,5’i “Hayır” dedi.