Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta anayasadan ‘‘Devletin dini İslam’dır’’ maddesi çıkarılıyor. Cumhurbaşkanı Said, İslam’ın devletin dini olarak kabul edilmeyeceğini doğruladı. Yeni anayasa referandumu 25 Temmuz’da.

Dini anayasadan çıkarma kararı
Tunuslular, İslamcı En Nahda’nın gerici politikalarına geçit vermemişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Kuzey Afrika ülkesi Tunus 25 Temmuz’da oylamaya sunulacak yeni anayasanın yazımı tamamlandı. Yeni taslağa göre anayasadan “İslam’ın devletin dini olduğu” maddesi çıkarılacak. Bunun yanı sıra “Yeni Cumhuriyet” için hazırlanan anayasada İslam’a yapılan her atıf da kaldırılacak.

Anayasa yazımını üstlenen Ulusal İstişare Komitesi, hazırladığı taslağı önceki gün muhafazakâr Cumhurbaşkanı Kays Said’e sunmuştu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada teslim edilen taslağın nihai olmadığı, bazı bölümlerinin tekrar gözden geçirileceği ifade edildi. Geçen yıl Parlamento’yu feshederek tüm yetkileri elinde toplayan muhafazakâr cumhurbaşkanı Kays Said de “laik anayasayı” doğruladı.

DİNE HİÇBİR ŞEKİLDE ATIF YAPILMAYACAK

‘İslam’ın Tunus’un dini olarak kabul edilmeyeceği’ bilgisini doğrulayan Said, başkent havalimanında yaptığı açıklamada ‘‘Bu yeni anayasada İslam, devletin dini olarak görülmeyecek ama dini İslam olan bir ümmetiz’’ dedi. Said şu ifadeleri kullandı: Said, ‘‘Yeni anayasada İslam hukukunun amaçlarını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. anayasada dini İslam olan bir devletten değil, dini İslam olan bir ümmetten bahsediyoruz.’’ Said, yeni anayasada öne çıkan özelliğin devletin birliği olduğunu kaydederek, 2014’te hazırlanan anayasanın bunu sağlayamadığını savundu.

Euronews Arapça’nın aktarımına göre Ulusal Danışma Komisyonu Koordinatörü Sadık Belaid de Fransız AFP’ye verdiği demeçte hazırlanan anayasada İslam’a yapılan her atfın kaldırılacağını söyledi.

Dinin anayasadan kaldırılacak olmasına İslamcı grup ve partiler tepkili. Anayasa taslağını oluşturmakla görevlendirilen Ulusal İstişare Komitesi Başkanı Anayasa Hukuku Profesörü Sadık Beliyd, bu ayın başında yeni anayasada ‘‘Devletin dini İslam’dır’’ maddesinin yer almayacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Müslüman Kardeşler’in Tunus kolu olan Raşid Gannuşi liderliğindeki En Nahda Hareketi dinin anayasadan çıkarılmasına tepkili. En Nahda, Arap ve İslam kimliğinin devletin temelinde yer aldığını ileri sürerek, planlanan anayasa değişikliklerini ‘‘halkın değişmez değerlerini yıkma girişimi’’ olarak nitelendirdi. Demokratik Akım Partisi Üyesi Nabil Hacı da Erem News’e yaptığı açıklamada Said’in ifadelerine tepki gösterdi. 25 Temmuz’da yapılacak referandumu boykot edeceklerini duyuran Hacı, ‘‘Tunus halkının yeni bir anayasaya değil, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözülmesine ihtiyacı var’’ ifadelerini kullandı.

HALK EN NAHDA’YA GEÇİT VERMEMİŞTİ

Arap Baharı olaylarının ardından ülkede etkin olmaya başlayan siyasal İslamcı En Nahda’nın ülkeyi şeriat kanunlarıyla yönetme girişimi Tunusluların tepkisiyle karşılaşmıştı. Aylar süren protestolar sonrasında En Nahda geri adım atmış, iktidarı da paylaşmak zorunda kalmıştı.

Yeni anayasa yazımı kapsayıcı olmadığı gerekçesiyle emek ve meslek örgütleriyle sendikalar tarafından da protesto ediliyor. Sendikalar referandumu boykot etme çağrıları yapıyor. Ülkede pek çok kesim, Said’in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.

KRİZ İÇİNDEKİ ÜLKEDE SAİD TEK OTORİTE

Ekim 2019’da Cumhurbaşkanı seçilen Said, 25 Temmuz 2021’de Meclis’in çalışmalarını dondurarak, milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı. 13 Aralık’ta aldığı kararla 25 Temmuz 2022’de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık’ta da erken seçime gidileceğini belirtmişti.