Diyanet’in imam hatip okullarının yöneticileri üzerinde etkili olmasının önünü açan MEB, dini derneklerin de “Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu” çatısı altında okullara girmesine olanak sağladı

Dini derneklere okul vizesi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitimin hemen her alanında etkili olmasının önünü işbirliği anlaşmalarıyla açan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Diyanet’in imam hatip okulları yöneticileri üzerinde etkili olmasına da olanak sağladığı öğrenildi. Ankara’da düzenlenen, “İmam Hatip Okulları Yönetici Vizyon” adlı seminere, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve dini vakıfların temsilcileri katıldı. Diyanet’in yanı sıra dini vakıf ve derneklerin de okul yöneticileri üzerindeki etkisini artıracak adımların konuşulduğu seminerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuşmacı olarak yer aldı.

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün, “Yönetici Gelişim Programı” kapsamında Ankara Şehit Cengiz Polat İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen seminere katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konuşması, Diyanet’in eğitim alanındaki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın, “Herkesin doğru dini bilgiyle donatılması” konusunda öğretmenlere çağrı yapması da dikkati çekti.


PERİYODİK TOPLANTILAR

Diyanet ile MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün periyodik toplantılar yaptığını söyleyen Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İmam hatiplerde eğitim daha nitelikli nasıl olmalı, bunun gayreti içerisindeyiz. Altı ayda bir il müftüleri toplantısı yapıyoruz. Bir toplantımıza tüm ilahiyat fakülteleri dekanlarını davet ettik. İlahiyat-Diyanet işbirliği konularını görüştük. İlahiyat fakültelerimizde nasıl daha iyi talebe yetiştirebiliriz, bunun derdindeyiz. Din Öğretimi Genel Müdürümüzü ekibiyle de birlikte davet ettik. Benzer toplantıları yaptık.”

***

İMAM HATİP KÜLTÜRÜ

MEB’in Diyanet’in okul yönetimlerinde söz sahibi olmasının önünü açan, Vizyon Programı’nın amacı, “Eğitim-öğretim hizmetlerinin daha verimli yürütülmesini sağlamak, tecrübe ve örnek uygulama paylaşımı gerçekleştirmek” olarak açıklandı. Bakanlık, “İmam hatip kültürünün oluşturulması” gerekçesiyle içerisinde birçok dini derneğin bulunduğu yapıların okullara girmesine de izin verdi.

Bu kapsamda, Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu için de okulların kapısı açıldı. Federasyonu oluşturan dernekler arasında, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği, Hayırlı İşler Yaptırma ve Devam Ettirme Derneği ve Yeşilyalı Merkez Camii Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği gibi derneklerin yer aldığı öğrenildi.