MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetki alanları Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden düzenlendi. Müdürlüğe sağlanan olanaklar, “Din Öğretimi özerkliğini ilan etti” yorumlarını beraberinde getirdi.

Dini eğitimde vites yükseltildi

Mustafa BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yetkilerinde yapılan değişiklikler ile müdürlüğün adeta özerkliği ilan edildi. Hafızlık eğitimine yönelik yetki ve karar tamamıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne verilirken müdürlüğün merkezden herhangi bir izin almaksızın üniversiteler ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilmesinin önü açıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri yeniden tanımlandı. Müdürlüğe verilen geniş kapsamlı yetkiler, “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü özerkliğini ilan ediyor” değerlendirmelerine neden oldu.

MÜDÜRLÜĞÜN YETKİSİ ARTTI

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yapısı, görev ve yetki alanları değiştirildi. MEB içinde kendi kararlarını aldığı gerekçesiyle eleştirilen müdürlüğe geniş yetkiler tanındı. İmam hatip okullarından sorumlu olan müdürlüğün, akademik eğitim veren liselerin faaliyet alanlarına da müdahalesinin önü açıldı. Değişiklikler kapsamında, “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık” olarak duyurulan hafızlık eğitimindeki tüm yetki Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne verildi.

Müdürlüğe verilen en dikkati çeken yetki ise üniversiteler ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilme yetkisi oldu. Kararnamede yapılan değişiklikle Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne herhangi bir sınırlama olmaksızın üçüncü şahıslarla işbirliği yetkisi sağlandı. Müdürlüğe sağlanan ve sınırları belirlenmeyen işbirliği yetkisi, “Dini vakıf ve cemaatler ile eğitim alanındaki işbirlikleri daha da artacak” yorumlarına yol açtı.

YURTDIŞINDA İŞBİRLİĞİ YETKİSİ

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne sağlanan yetkiler bunlarla da sınırlı kalmadı. Kararnamede, “Bakanlık ilgili birimleri ile koordine halinde ülkemizle dil, tarih veya kültür birliği bulunan ülke ve topluluklar ile diğer ülkelerle din eğitim ve öğretimi alanında işbirliğine yönelik çalışmalar yapmak” denilerek müdürlüğün yurtdışında da faaliyet yürütmesine olanak tanındı.

7 YILDA 44,3 MİLYAR HARCANDI

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, 2014 yılından 2021 yılına kadar toplam 44 milyar 397 milyon TL harcadı. Aynı dönemde müdürlüğün personel sayısı da yüzde 81 arttı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yıllar itibarıyla yaptığı harcama verilere şöyle yansıdı:

2017 - 6 milyar TL

2018 - 7,7 milyar TL

2019 - 9,3 milyar TL

2020 - 9,9 milyar TL

2021 - 11,9 milyar TL