AKP’nin iktidarı boyunca, “Dini istismar ederek” oy istediğini belirten CHP’li Burhanettin Bulut, “İstismar Karnesi” hazırladı. Karne, milletvekili adaylarından milletvekillerine, rektörlerden belediye başkanlarına kadar çok sayıda AKP’li ismin, dini referanslarla seçmeni tehdit ettiğini ya da duygularını istismar ettiğini ortaya koydu.

Dini istismar ettiler
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, her dönem dini referanslarla halk desteğini arttırmaya çalışan AKP'nin "İstismar karnesi"ni hazırladı. AKP'nin 14 Mayıs seçimlerine yönelik çalışmalarında da dini siyasete alet ettiğini kaydeden Bulut, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin iç avlusunda siyasi toplantı yaptı, elinde seccade ile açılışlar yaptı. Cami duvarına Cumhurbaşkanı’nın propaganda afişleri asılarak dini mekanlar siyasi propaganda arenası haline getirildi” diye konuştu.

Siyasi Partiler Yasası’nda din üzerinden propaganda yapılmayacağının hüküm altına alındığını vurgulayan Bulut, “AKP’lilerin dini siyasete alet eden sözlerini” bir araya getirdi. Geçmiş seçimlerden günümüze, Erdoğan'dan rektörlere, milletvekillerinden bakanlara kadar çok sayıda siyasiyi içeren listede dikkati çekenler şöyle sıralandı:

• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anda muhalefet ne diyor, gelince Diyanet İşleri Başkanlığı'nı kaldıracaklarmış… Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye bir şey kuracaklarmış.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan: O hainler F-16’larla uçtular. Zannettiler ki Cumhurbaşkanı Tarabya’dadır. Bilmiyorlardı ki o mağaranın önünü örümcek ağları örer, göremezsin ve göremediler.

UHUD BENZETMESİ

• Yeniden Refah Partisi’nin Malatya milletvekili adayı Bilal Yıldırım: Biz Cenab-ı Allah’ın milletvekili olmak istiyoruz yani. Ona talibiz inşallah. 

• Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Seçim günü Rabbine ya secdeye kapanıp şükredenler ya da şampanya patlatacaklar kazanacak.

• AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Seçim sonuçları ilan edilinceye kadar, hiçbir arkadaşımız vazifesinden vazgeçmeyecek. Tabiri caizse, hiç kimse Uhud’taki dağını terk etmeyecek.

DİN ELDEN GİDER

• AKP’li Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Gültürk: Bize oy vermezseniz din elden gider.

• AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım: Erdoğan ümmetin lideri.

• AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin: Erdoğan’a dokunmak bile ibadettir.

• AKP Çorum Milletvekili Agâh Kafkas: Başbakan sözü peygamber sünneti.

İTAAT ETMEK FARZ

• Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın: İslami olarak cumhurbaşkanına itaat etmek farzı ayın’dır. Karşı gelmek de harpten kaçmak manasına gelir, haramdır.

Din ve siyasetin ayrı alanlar olduğunu, seçimlerin dine alet edilecek bir konu olmadığını belirten CHP’li Bulut, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde din bu kadar siyasete alet edilmedi. AKP, seçimi kaybedeceğini anladığı için bir kez daha dini istismara sarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçek olmadığını bile bile, ‘Muhalefet, Diyanet'i kapatacak’ diyor. Elinde seccadeyle vatandaşların karşısına çıkıyor. Cami duvarlarına, Erdoğan'ın propaganda afişleri asılıyor. Oysaki demokrasiyi hazmetmiş ülkelerde seçimler, bir demokrasi şölenidir.”