Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali davasında 5 sanığın tahliyesine karar verildi.

Dink cinayeti davasında 5 sanık için tahliye kararı

Hrant Dink cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali davasında 5 sanığın tahliyesine karar verildi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, jandarma ve eski emniyet görevlileri ile ana dava hükümlülerinin de aralarında bulunduğu 85 sanıklı davaya devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve gazeteci Ercan Gün ile eski jandarma-emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklar da katıldı.

Davanın dünkü duruşmasında savunmaların ardından tutuklu sanık ve sanık avukatlarının talepleri alınmıştı. Taleplerini dile getiren tutuklu sanıklardan dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlilerinden Emre Cingöz'ün, cinayet günü Agos Gazetesi çevresinde olduğuna dair iddiaları reddetmesi ve kamera görüntülerde görünen kişinin kendisi olmadığını söylemesi üzerine söz konusu görüntüler duruşmada izletilmişti.

Davanın bugünkü duruşmasında görevi ihlalle yargılanan 5 sanık için tahliye kararı verildi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, HTS kayıtlarında yer alan baz bilgilerinin cinayet tarihi, saati ve yeriyle örtüşmediği, Adli Tıp Kurumu'ndan gönderilen 10 Ekim 2017 tarihli, olay yerinde olduğu iddia edilen kişilere ait görüntülerin sanıklarla uyuşmadığı yönündeki rapor ve tutuklu kaldıkları süreyi gerekçe göstererek, tutuklu sanıklardan dönemin İstanbul Jandarma Komutanlığı istihbarat şube görevlileri Bekir Yokuş, Ecevit Emir, Emre Cingöz, Hacı Şefik Şimşek ve Şeref Ateş'in tahliyesine hükmetti. Tahliyelerine karar verdiği 5 sanığın yurt dışına çıkışını yasaklayan mahkeme, diğer tutuklu 11 sanığın tahliye talebini ise reddetti.

Eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek ile eski albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 11 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma 29 Ocak’a ertelendi.