Dink davasında 'reddi hakim' talebi

Hrant Dink cinayeti ile İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen yargılamada sanık avukatları "reddi hakim" talebinde bulundu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in, 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesine ilişkin yapılan yargılama sonucunda verilen kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından ana dava duruşması yeniden görülmeye başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Muhittin Zenit, Ercan Demir, Özkan Mumcu, Yasin Hayal ve sanık avukatları katıldı. Başka suçlardan çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan sanıklardan Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz ve Hamdi Egebatan ise bulundukları cezaevlerinden görüntülü olarak duruşmaya katıldı.

Sanıklar Cerrah ve Güler duruşmada

Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Sabri Uzun, Onur Karakaya, Şükrü Yıldız, Mehmet Ayhan, Erhan Tuncel ve Osman Hayal da katıldı. Davanın tutuksuz sanıklarından Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç de mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Dink ailesi duruşmaya yine katılmadı

Daha önce yapılan yargılamalarda kendilerine dönük tavrı protesto etmek için duruşmalara katılmama kararı alan Dink ailesi ise aldıkları bu karar doğrultusunda yeniden başlayan duruşmalara da katılmadı. Aileyi aralarında Hakan Bakırcıoğlu, Sebu Aslangil ve Bahri Belen'in aralarında bulunduğu çok sayıda avukat temsil etti.

Ahmet İskender aranıyor

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, hakkında yakalama kararı verilen sanıklardan Ahmet İskender'in halen yakalanamadığı bilgisi ile tutuksuz sanıklardan Sabri Uzun'un daha önce Ankara'da verdiği savunması mahkemeye ulaşıp, okundu.
Mahkeme, daha önceki duruşmada İstanbul İstihbarat Şubesi'nden Pasaport Şubesi'ne Dink'le ilgili kendilerine bir yazı gelip gelmediğini sormuştu. İstihbarat Şube, Hrant Dink'in hedefleri arasında olduğunu belirttiği yazıyı mahkemeye gönderdi. Şube ayrıca 1997 yılında Dink'in pasaport almasında sakınca olmadığına dair Pasaport Şube'ye yazdığı yazıyı da gönderdi.

Reddi hakim talebi

Duruşmada tutuksuz sanıklardan Yılmaz Angın'ın avukatı Kemal Angın, yargılamanın siyasi bir davaya dönüştüğünü, bu nedenle mahkeme heyetinin objektif bir karar veremeyeceği gerekçesiyle "reddi hakkim" talebinde bulundu. Onun ardından söz alan tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer'in avukatı Hüseyin Ataol da müvekkillinin geçmiş dönemde heyetle yaşamış olduğu tartışmalar nedeniyle heyetin artık tarafsız davranamayacağını ileri sürerek yine "reddi hakim" talebinde bulundu. Sonrasında söz alan bazı sanık avukatları da benzer gerekçelerle aynı talepte bulundu.

Yapılan "reddi hakim" talepleri üzerine Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya öğlen arası verdi.(DİHA)