Dinozorlara verilen önem altyapı yatırımlarına verilmedi
Geçen hafta Başkent’te yaşanan sel felaketinde dört yurttaş yaşamını yitirdi. (Fotoğraf: AA)

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, Ankara’daki yoğun yağışın ardından oluşan sel felaketinin nedenlerini inceleyerek, “Ankara Su Baskınları Raporu Haziran 2022” raporunu hazırladı.

İMO’nun hazırladığı raporda, “Geçtiğimiz yıllar boyunca kentimize dair imar çalışmaları oldukça yoğun bir şekilde ‘parsel parsel’ yapılırken, maalesef altyapı yatırımlarına gereken önem verilmemiştir” ifadelerine yer verilerek şu değerlendirmeler yapıldı:

“Yağmur suyu kanallarının yetersizliğinden dolayı yaşanan şehir taşkınlarında da belediyelerce yapılması gereken alt yapı hizmetlerinin eksikliği ön plan çıkmaktadır. Ankara özelinde de etkin bir yağmur suyu drenaj şebekesinin olmadığı açıkça bilinmektedir. Geçmiş yıllarda hazırlanan raporların (özellikle Büyük Ankara Kanalizasyon ve Yağmur Suyu (Bakay Projesi) ne ölçüde uygulamaya alındığı, hangi kısımlarının eksik kaldığı bilgisi oldukça önemlidir. Geçmişten günümüze kadar hazırlanan tüm bu projelerin envanterinin çıkarılarak mevcut durumun net olarak bilinmesi gerekmektedir. Hâlihazırda devam eden Ankara İli İçme Suyu, Atıksu ve Yağmursuyu Yönetimi Master Plan Projesi’nde bu eksik bilgilerin giderileceğini umuyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak da gerekmesi halinde ilgili kurumlara her türlü desteği vereceğimizi ilgililere bildiriyoruz.”

İnşaat Mühendisleri Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı da raporu değerlendirdi. Tatlı, bu sel felaketinin önleminin alınabileceğini kaydederek, “Mühendislik açısından hesapladığımız aşırı feyezan durumu dediğimiz yağış şiddetinde bir yağış da gelmemiş. Ama siz suyun toprakla buluşmasını engellerseniz, her yeri asfalt ve beton yaparsanız, derelerin de üzerlerini kapatırsanız, suyu akış haline dönüştürürsünüz. Altyapı yatırımlarınızı da buna göre planlamazsanız beklenen sorun ile karşılaşırsınız” diye konuştu.

DİNOZORLAR VE ANKAPARK

Şube Sekreteri Mahir Kaygusuz, sorunların bir iki yıl içinde çıkmadığını ve bir iki yıl içinde de çözülemeyeceğini kaydederken, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 25 yıl boyunca sadece görünen yatırımlar ile uğraştığını belirterek; “Dinozorlar, Ankapark gibi işlerle uğraştı. Ne trafikle, ne de altyapı ile ilgili düzgün planlama işi yapmadı. Zaten var olan sorunların katlanarak artmasına sebep oldu” diye konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Su Çalışmaları Komisyonu üyesi Okan Çağrı Bozkurt, ilk olarak durum tespitinin ve ardından planlama çalışmalarının yapılması gerektiğini açıklayarak, ‘Bir anda yaptık oldu’ şeklinde projeler üretirsek birkaç sene sonra gene aynı sorular ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla bu hiyerarşiyi takip ederek süreç işletmek gerekiyor. Bunu niyet edinirseniz birkaç yıl içinde belli aşamalara gelirsiniz” ifadelerini kullandı. ANKA