Mariupol’ü ele geçiren Rusya’da hedef Donbas’tan Kırım’a koridor oluşturmak ardından da Transdinyester’e ulaşmak. Moskova, Paskalya Ateşkesi’ni reddetti.

Dinyester’den Kırım’a koridor

Dış Haberler Servisi

Rusya, Ukrayna işgalinin ikinci aşamasında ana hedefin Donbas ve ülkenin güneyinin kontrol altına almak olduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu bölgelerin alınmasıyla Kırım'a kara koridoru açılacağı buradan da Transdinyester’e kadar uzanan güney hattında bir bağlantı oluşturulacağı belirtildi.

TASS'ın haberine göre Rusya Merkezi Askeri Bölge Birlikleri Komutanı Rustem Minnekayev, güney Ukrayna üzerindeki kontrolün Rus silahlı kuvvetlerine, Rusça konuşan nüfusun yaşadığı Transdinyester'e yeni bir çıkış noktası sağlayacağını söyledi.

Önceki gün ele geçirilen Mariupol'de sivillerin tahliye edileceği insani koridorlar güvenlik nedeniyle açılmazken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Paskalya Bayramı’nda ateşkes önerisinin Rusya tarafından reddedildiğini açıkladı. Moskova’nın Herson ve Zaporijya bölgelerinde ele geçirdiği kısımlarda bağımsızlık referandumu düzenlemeyi planladığını iddia eden Zelenski, bölge sakinlerine Rus güçlerine pasaport numaraları gibi kişisel bilgilerini vermemeleri çağrısında bulundu. Ukrayna’nın barış için umudunu koruduğunu söyleyen Zelenski, "Umuyoruz ki hayat ölümü yenecek" dedi.

Mariupol’de binlerce Ukrayna askerinin yanı sıra, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 120 bin sivilin abluka altında olduğu ileri sürüldü. Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sivillerin tahliyesine müsaade etme çağrısı yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Paskalya Bayramı nedeniyle perşembe başlayıp pazar sona erecek Kutsal Hafta’da 4 günlük ateşkes çağrısı yapmıştı.

KALİBR FÜZELERİ VURDU

Kremlin, Kalibr füzeleriyle hedeflerin vurulduğunu açıklarken ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby 26 Nisan’da Ramstein Üssü'nde Ukrayna için bir dizi ülke savunma bakanının bir araya geleceğini açıkladı.