Kirlilikle gündeme gelen Kocaeli Körfez’de yapılması planlanan Tüpraş İzmit Rafinerisi İskelesi Kapasite Artırımı ve Dip Tarama Projesi mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme projenin yaratacağı tahribata dikkat çekti.

Dip taraması yıkım demek

Gökay BAŞCAN

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Tüpraş İzmit Rafinerisi İskelesi Kapasite Artırımı ve Dip Tarama Projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı iptal edildi. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi projenin bölgeye ekolojik açıdan zarar vereceğine dikkat çekti.


Türkiye Petrol Rafineleri Anonim Şirketi, projesinin kapasitesini artırmak ve dip tarama projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Başvuruyu inceleyen bakanlık ÇED olumlu kararı verdi. Kapasite artırımının bölgedeki gemi trafiğini artıracağını ve dip tarama projesinin kıyıya telafisi imkansız zararlar vereceğine dikkat çeken Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, kararı yargıya taşıdı. İtirazları değerlendiren mahkeme bölge halkının haklı bularak kararı iptal etti. Kararda, dip taraması sonucunda ortaya çıkan çamurun kirlilik oluşturacağına, emisyon ölçümlerinin ÇED dosyasında yer almadığına ve bitki envanterinin eksik hazırlandığına dikkat çekildi.

ŞİRKETLER SIRAYA GEÇTİ

Şirketlerin Kocaeli’nde dip taraması yapmak için sıraya geçtiğini ve kararın bu açıdan emsal oluşturacağını belirten Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, “Deniz, göl ve yeşil alanlar halka aittir. Korumak hem vatandaşın hem yönetenlerin görevidir. Marmara Denizi, İzmit Körfezi sahipsiz değil. Bu karar bizim için önemi bir kazanım. Genelde büyük sermayeyle vatandaş karşı karşıya gelmekten ürküyor, cesaret vermek anlamında bizim için önemli bir adım oldu” dedi.

Dip taramasının bölgede yaracağı tahribata dikkat çeken Fidancı şu ifadeleri kullandı: “Kazdığı alandaki ekolojiye verdiği zarar kadar çıkan malzeme eğer tehlikeli madde içermiyorsa çınarlık çukuruna dökülecekti. Hem kazılan alan hem de çıkan atığın döküldüğü yer ekolojik açıdan tahrip edilecekti. Müsilajın Çınarcık Çukuru’nda yoğun olduğu haberleri geçmişti.