ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektubun yankıları sürüyor. Trump’ın, Erdoğan’ı sevdiğini iddia eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu “Cumhurbaşkanımızı örnek aldığını düşünüyorum” ifadesini kullandı

Diplomasiye aykırı mektuba karşılık yok: Trump’tan vazgeçemiyorlar

WashIngton ile Ankara arasında varılan mutabakat sonrası 120 saatlik ateşkes devam ederken, ABD Başkanı Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yazdığı mektubun yankıları sürüyor. Diplomasiye aykırı, aşağılayıcı ifadeler barındıran mektuba hükümet cephesinden bir karşılık verilmezken, konuya ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Trump Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanımızı seviyor. Trump’ın Cumhurbaşkanımızı örnek aldığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


O seviyeye düşmedik

“Bu mektubun üslubu Trump’ı bağlar. Kötü söz sahibine aittir. Seviyesi de onu bağlar” diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim cevabımız harekât oldu. Grup konuşmamızda Cumhurbaşkanımız cevabını verdi. Biz ciddi bir devlet olarak öyle seviyede bir mektup yazar mıyız? O seviyeye düşer miyiz? Düşmeyiz. Bu Amerika’yı küçük düşüren bir durum. Böyle bir mektubun yeri çöp kutusudur.”

Rusya ile görüşeceğiz

YPG’nin Kobane ve Menbiç’ten çekilmesi konusunu Rusya ile görüşeceklerini de söyleyen Çavuşoğlu, “120 saatin sonunda burada teröristler tamamen çıkacak, güvenliği bizim askerimize ait olacak. Bu bölgede DEAŞ ile ilgili bir mesele olursa o da bizim sorumluluğumuzda olacak. Bizim görmek istediğimiz şey 120 saat sonra burada bir tane bile YPG/PKK teröristi kalmayacak. Bu YPG’lileri başka isimlerle burada bırakmaya çalışmasınlar, buradan demek isterim. Sahada her şeyi görüyoruz. Biz gerekeni yaparız. Bu harekâtla hedefimiz Irak’ın sınırına kadar 444 km’de güvenlik endişelerimizi ortadan kaldırmaktır” şeklinde konuştu.

***

Bakanlık, raporu mesnetsiz buldu

Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Af Örgütü’nün harekâta ilişkin raporunun bütünüyle mesnetsiz olduğunu ve reddedildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü’nün Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin raporundaki mesnetsiz iddiaları bütünüyle reddediyoruz, terör tehdidine karşı mücadelemize karşı başlatılan karalama kampanyasının parçası olarak değerlendiriyoruz” ifadesi yer aldı.

***

Çatışmalar sonlanmış değil

Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada Tel Abyad’da YPG’lilerin açtığı ateş sonucu bir askerin yaşamını yitirdiği, bir askerin de yaralandığı bildirildi. Bakanlık ayrıca Hakkari kırsalında da bir askerin yaşamını yitirdiğini, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde zırhlı araca roketatarla düzenlenen saldırıda ise 5 askerin yaralandığını duyurdu. MSB, ateşkes kararından bu yana YPG’lilerce 20 kez taciz/ihlal gerçekleştirildiğini açıklarken, SDG ise Türk tarafının ateşkesi bozduğunu iddia etti. Öte yandan “Yalan haberlerle kimyasaldan bahsediyorlar” diyen Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir gram kimyasal silah yok. Ne bunun atma vasıtası ne mühimmatı var. Envanterimizde yok” dedi.

***

ABD askerleri Kobane’deki hava üssünden çekildi

ABD askerleri, Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kentinde bulunan Sirin Askeri Hava Üssü’nü de boşalttı. ABD, Kobani’nin IŞİD’den alınmasından sonra 2016 yılında kentin güneyindeki Sirin bölgesinde büyük bir hava üssü kurmuştu. Üs koalisyon güçleri tarafından korunuyor. ABD askerleri son iki haftada Rakka, Ayn İssa, Til Temir, Rasulayn, Tel Abyad, Menbiç, Kobani ve Tabka kentinden çekilmişti. Öte yandan ABD Başkanı Trump, Savunma Bakanı Mark Esper’in “Ateşkes çok güzel tutuyor” sözlerini aktararak yeni açıklamalarda bulundu. Muharebe ya da ateşkes bölgelerinde ABD askeri bulunmadığını duyuran Trump “Petrolü güvenliğe aldık. Askerleri eve getiriyoruz!” dedi.