Rusya ile Çekya arasında iki gündür yaşanan diplomat krizinde bir açıklama da ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Twitter’dan yaptığı açıklamayla yaşanan krize ilişkin, Washington’un Prag yönetiminin yanında olduğunu bildirdi.

Diplomat krizinde ABD, Çekya’nın yanında olduğunu duyurdu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetimi Rusya ile devam eden krize bir yenisini daha ekleyerek bir kez daha Moskova yönetimiyle karşı karşı geldi.

İki gündür Çekya ve Rusya arasında devam diplomat krizine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Twitter üzerinden bir açıklama yaparak, ABD’nin Çekya’nın yanında olduğunu duyurdu.

Price, Rus eylemlerine karşı kararlı şekilde hareket etmeliyiz diyerek, “ABD, Rusya'nın Çek topraklarındaki yıkıcı eylemlerine karşı Çekya’nın yanında yer almaktadır. Müttefiklerimizin ve ortaklarımızın toprak bütünlüğünü, enerji güvenliğini veya altyapısını tehlikeye atan Rus eylemlerine karşı kararlı bir şekilde hareket etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

DİPLOMAT KRİZİ

Çekya Başbakan Yardımcısı Jan Hamacek dün, 18 Rus diplomatın 48 saat içinde ülkeyi terk etmesini istediklerini duyurmuştu. Hamacek, diplomatların sınır dışı edilme kararına ilişkin, “Prag’daki Rus Büyükelçiliği’nin, servislerimizin Rus gizli servis çalışanı olarak tanımladıkları tüm çalışanların gönderilmesine karar verdim” ifadelerini kullanmıştı.

Diplomat kararına ilişkin Çekya Başbakanı Andrej Babiş de, düzenlediği olağanüstü basın toplantısında Prag’ın Rus gizli servislerinin 2014’te bir mühimmat deposunda yaşanan patlama ile alakası olduğundan şüphelendiğini belirtmişti.

Rusya tarafınından da diplomatların sınır dışı edilme kararına cevap gecikmemiş ve hemen karşılık verileceği duyurulmuştu.

Moskova’nın açıklamaları sonrası, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Çekya'nın Moskova Büyükelçiliğinde çalışan 20 diplomatı sınır dışı etme kararı almıştı.