Diplomatik arenada, kritik iki görüşme gündem oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mısır ve Irak, İsrail ve ABD yetkilileri arasında dün ayrı ayrı diplomatik görüşmeler gerçekleşti. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Irak-Mısır-Ürdün üçlü zirvesine katılmak üzere dün gittiği Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'le bir araya geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Bağdat Uluslararası Havalimanı’nda Irak Cumhurbaşkanı Salih tarafından karşılandı. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi tarafından yapılan açıklamaya göre, Sisi 30 yılın ardından Irak’a giden ilk Mısır Cumhurbaşkanı oldu.

İkili görüşmede, Irak’ın güvenlik ve istikrarıyla ilgili konular ele alınırken Sisi'nin Irak’taki temasları kapsamında Ürdün Kralı 2'nci Abdullah'la da ikili görüşeceği aktarıldı. Irak Planlama Bakanlığı Sözcüsü Abduzzehra Hindavi, bugün yapılacak üçlü zirvede başta Irak, Mısır ve Ürdün arasındaki kara taşımacılığı, elektrik, tarım alanında işbirliği ve Irak fabrikalarının Mısırlı şirketler tarafından rehabilitasyonu gibi birçok konunun ele alınacağını aktardı. Basra bölgesinden, Ürdün’ün Akabe limanına uzanan petrol boru hattı, Irak ile Ürdün arasında ortak sınırda ekonomik bölgenin kurulması ve ticaret hacminin artırılması konularının da görüşüleceği belirtildi.

BİRİNCİL GÜNDEM NÜKLEER ANLAŞMA

Bir diğer önemli görüşme ABD ve İsrail'in dışişleri bakanları arasında yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ilk kez dün İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geldi. Associated Press'in (AP) haberine göre, ABD'nin eski Başkanı Donald Trump ve eski İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu döneminden kalma ilişkilerin güncellenmesi üzerine bir görüşme gerçekleşti. Her iki ülkenin de birincil gündemleri arasında İran'la nükleer anlaşmaya geri dönülmesine ilişkin Viyana'da yapılan görüşmeler yer aldı. Görüşmeye ilişkin AP'nin haberinde, "Şimdi, Trump Florida'da kenara çekilirken ve Netanyahu muhalefete önderlik ederken, Başkan Joe Biden ve Başbakan Naftali Bennett, içeride muhalefeti kışkırtma riski taşıyan dramatik girişimlerden ziyade pragmatik diplomasiye odaklanıyor" analizine yer verildi.