Diplomatik zafer yok, Saray’ın zaafiyeti var
Erdoğan, Madrid’de İsveç ve Finlandiya ile üçlü zirve gerçekleştirdi. (Fotoğraf: Depo Photos)

Haber Merkezi

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayımladı. Hükümetin dış politikadaki hamlelerini değerlendiren Toprak, “Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı Türkiye vetosunun son anda geri çekilmesi ardından imzalanan ve ne NATO ne AB ne de imzacı ülkeler açısından hiçbir resmi bağlayıcılığı olmayan üçlü memorandumun ‘diplomatik zafer’ olarak sunulması, siyasi ve diplomatik zafiyeti örtme çabasından öte bir şey değildir” dedi.

Toprak sözlerini şöyle sürdürdü: “NATO Genel Sekreteri’nin bile koordinasyonu yürütmesine karşılık ‘garantör’ olarak imza atmadığı bu memorandumun ne NATO ne AB ne de imzacı ülkeler açısından hukuki bağlayıcılığı söz konusu değil. Bunun dışında diplomatik ilkeler ve etik değerlerle bağımsız yargı kararları ve moral unsurlar açısından taraflar, kendilerini bazı adımlar atmak zorunda hissedebilirler.”

Ülkenin iktidar eliyle kara para cenneti haline geldiğini de belirten Toprak, “3600 ek gösterge yasa teklifine son anda eklenen bir madde ile kayıt dışı para, altın, döviz ve yurt dışında tutulan varlıklara yönelik vergisiz affın süresi, 2023 Mart sonuna kadar uzatıldı. İktidar, bir kez daha kara para-kayıt dışı varlık ve servet sahiplerinin dostu olduğunu gösterdi” dedi.

“Geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, iktidarı ‘Kara para cenneti olmayın, dünya izliyor’ diyerek uyardı” diyen Toprak, “Buna rağmen iktidar, kara paracıların, kayıt dışı ve kaynağı belirsiz kazanç sahiplerinin ‘dostu’ olduğunu torba yasaya son dakikada eklediği madde ile açık şekilde ortaya koydu” ifadelerini kullandı.