TAKSAV İzmir, pandemi sebebiyle 9. Uluslararası Tiyatro Festivalini bu yıl erteledi. Yapılan tek yarışma olan "Direnç" temalı kısa oyun yarışmasında ise ödüller sahiplerini buldu.

'Direnç' temalı yarışmada ödüller sahiplerini buldu

Berkay SAĞOL

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 8 yıldır düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali'nin teması bu yıl "direnç" olarak belirlendi. Festival bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle ertelendi. Pandemi şartlarına uygun olarak yapılan tek yarışma olan "direnç" temalı kısa oyun yarışmasında ise ödüller, festivalin açılış tarihinde sahiplerini buldu.

Seçici Kurulu'nda Orhan Alkaya, Ahmet Büke, Mesut Güngör, Devrim P.Gürbüzoğlu, Polat İnangül, Yaşam Kaya ve Kadir Yüksel'in olduğu yarışmada, "Tekrar Gece" oyunu ile Melodi Holago birinci olurken, İsrafil Demir ise "Kurgu" oyunu ile övgüye değer görüldü.

Yarışmanın Seçici Kurulu'nda yer alan Polan İnangül, "2012 yılından itibaren yaptığımız festivalimizi bu yıl pandemiden kaynaklı gerçekleştiremedik. 6 yıldır devam eden kısa oyun yazma yarışmamızı gerçekleştirmek istedik çünkü yüz yüze gelmeyi gerektirmediğinden pandemi kurallarına uygunluk taşıyor. Normalde 4 Aralık festivalimizin açılış gününüydü bizde bu yüzden kısa oyun yarışmasında kazanan arkadaşların şilt törenini bugün gerçekleştirdik. 6 tane jüri üyemiz var sonuçta iki oyunu seçtik. Festivali sıkıntılı günler geçtikten sonra 'direnç' teması ile yapmayı hedefliyoruz. Bu süreçte tabii ki sanat ve sanatçılar çok etkilenen alanlardan oldu. Hükümette beklenen desteği vermedi. Online tiyatro, çevrimiçi tiyatro gibi çözüm önerileri ortaya çıktı ancak tiyatro yüz yüze olan, empati kurulan bir sanat o yüzden gerçek tiyatronun yeri tutmuyor" dedi.

ÜRETMENİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ TEŞVİK EDİCİ

Yarışmada birinci olan Melodi Holago ise üretmenin önemine vurgu yaparak, "Yazmak benim için bir dürtü ve böyle bir dönemde bu dürtünün ödüllendirilmesi çok teşvik edici. Vazgeçmemek ve sürekli üretmek gerektiğini hem bize hem başkalarına hatırlatıyor. Bu arada festivali düzenleyenlere, oyunlarımızı emek verip okuyanlara çok teşekkür etmek istiyorum. Umarım en kısa zamanda festivali hep birlikte yapabiliriz. Üretmek asla durdurulamayacak bir şey değildir" diye konuştu.

Övgüye değer görülen İsrafil Demir de, "Öncelikle TAKSAV ekibine, organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. TAKSAV'ı çok uzun süredir takip ediyorum ve ilk defa bir yarışmaya katıldım. Esas bu ödülün sahipleri Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü hocalarıdır, çünkü her bir satırda onların emeği var. Özellikle ihraç olan hocalarımız; Selda Öndül, Tülin Sağlam, Beliz Güçbilmez, Süreyya Karacabey, Elif Çongur. Arkadaşlarım Şamil Yılmaz ve Ceren Özcan'ın da isimlerini anmak istiyorum" ifadelerini kullandı.